Vágólapra másolva!
A Társaság a Szabadságjogokért jogi képviseletével hat szervezet, köztük az [origo] pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánosságáért.  
Vágólapra másolva!

A trafikpályázatok körüli botrány kirobbanásakor a a TASZ, az átlátszó.hu, az index.hu, a K-Monitor , az origo.hu és a Transparency International Magyarország úgy döntött, hogy az állami vagyon átláthatóságát ennyire súlyosan érintő tender kapcsán indokolt közösen fellépniük. Április 29-én közös adatigénylést adtunk be, amelyben az elbírálási szempontokra, a vesztes és győztes indulókra és pályázatokra, üzleti tervekre és az elbírálókra voltunk kíváncsiak. A kérésünket a minisztérium azzal utasította el, hogy "kizárólag a nyilvános pályázatok elbírálása során késtzített emlékeztetőben foglaltak, valamint a koncessziós szerződés azon tartalmi elemei minősülnek közérdekű adatnak, amelyek a nyilvános koncessziós pályázat kiírásának a részét képezik".

A TASZ és az adatok nyilvánosságáért perelő szervezetek álláspontja szerint még ha ki is adják ezeket az emlékeztetőket, az elbírálási szempontok önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy megítéljük a pályázatok jogszerűségét, ezért bírósághoz fordultunk az adatok nyilvánosságáért. A per állásáról folyamatosan beszámolunk majd az [origo]-n.

A tender körül kialakult helyzetet tovább súlyosbítja az információszabadság törvény tervezett módosítása, mely jelentősen csökkenti a szóban forgó adatok nyilvánosságra kerülésének esélyét. Ez a módosítás a trafiktenderen túl általánosságban is súlyos korlátozását jelenti a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapjognak.