A kormány nemzeti italboltokról ötletel

Vágólapra másolva!
A kormányzati koncepciók között feltűnt az az elképzelés, hogy a párlatként vagy hidegen kevert szeszes italként forgalmazott alkoholokat skandináv módszer szerinti szakboltokba terelnék - írja a Magyar Narancs.
Vágólapra másolva!

A játékgéppiac felszámolása és a dohányforgalmazás radikális átalakítása után a hazai szeszkereskedelem és -gyártás lehet a gazdaságpolitika következő kitüntetett célterülete - írja a Magyar Narancs.

A lap birtokába került, a gazdasági minisztériumnak készült szakértői feljegyzésben egyebek mellett az szerepel, hogy "a kiskereskedelem és a vendéglátás (kitüntetetten az italmérések) számára az állam által engedélyezett csatornákon keresztül juthatnának el a termékek".

A szóba jöhető megoldások legradikálisabb változata a kisboltoknak az utolsó kegyelemdöfést adná, de a kormányzat számára készült szakértői feljegyzés megengedőbb megoldást javasol: nemzeti szeszkvótát, illetve a szeszes italok nagybani terítéséhez kapcsolódó koncessziós rendszert.

A lapnak egy szakértő forrás elmondta, hogy első megközelítésben a kiskereskedelem koncessziós jellegű bevonása látszott a legkézenfekvőbbnek a finn, a norvég és az ausztrál modell szerint. Azaz bizonyos alkoholféleségeket csakis az arra kijelölt szaküzletekben, bizonyos időkorlátok között lehet vásárolni.

A magyarországi kisboltok jelentős részében kulcsfontosságú a szeszforgalom. Akad olyan üzlet is, ahol az egyéb termékek forgalma másodlagos, haszon is alig akad rajtuk, a bolt gyakorlatilag kocsmaként üzemel.

Cikkeinket a trafiktörvényről itt olvashatja.