A Jobbik elnöke feljelentené Orbán Viktort

Vona Gábor szerint Orbán Viktor visszaélt hatalmával, amikor a rendezvény megakadályozására utasította a belügyminisztert. A Jobbik budapesti tüntetésén sok rendőr volt, rendbontás nem történt.

Fokozott rendőri jelenlét mellett tartotta meg a Jobbik Budapesten, a Vértanúk terén azt a tüntetést, amelyet a bolsevizmus és a cionizmus áldozatainak emlékére hirdettek meg a vasárnap a magyar fővárosban kezdődő Zsidó Világkongresszushoz időzítve. A rendőrség által betiltott, de bírósági döntéssel utóbb engedélyezett demonstráción Vona Gábor, a Jobbik elnöke több száz fős hallgatóság előtt arról beszélt, szerinte Orbán Viktor kormányfő visszaélt hatalmával, amikor a rendezvény megakadályozására utasította a belügyminisztert, ezért elképzelhető, hogy feljelentést tesz.

Az ellenzéki pártvezető beszédét azzal kezdte, a Zsidó Világkongresszusban és a trafikbotrányban szerinte közös, hogy "a Fidesz mind a két esetben besétált a Dohány utcába". Vona Gábor a nemzeti színű, jobbikos és árpádsávos zászlók alatt álló - szerinte ezer fős - tömeg előtt arról beszélt, ha azt akarnák, hogy ne legyen ilyen tüntetés, akkor Simon Peresz izraeli elnöknek bocsánatot kellene kérnie a magyaroktól, amiért Magyarország felvásárlására hívott fel. Le kellene mondania minden izraeli-magyar állampolgárságú országgyűlési képviselőnek és államigazgatási dolgozóknak, tartsák be az ENSZ határozatait és adják meg a palesztin nép jogát a szabad és független államhoz, továbbá a hazai zsidóság kérjen bocsánatot "a Tanácsköztársaság idején és a Rákosi-rendszer által elkövetett, zsidók által elkövetett magyargyilkosságokért" - folytatta.

Forrás: MTI/Beliczay László
Vona Gábor demonstrál

Vona Gábor arról, hogy a rendezvény provokáció lenne, kijelentette: "nem kelek és fekszek Izraellel, engem ez az egész kérdés nem érdekel, engem Magyarország érdekel, de ők jönnek, és nap mint nap az orrunkba dörgölik ezt az egészet. Ők provokálnak bennünket". Szóvá tette, hogy sem a Fidesz, sem az MSZP nem szólt semmit Simon Peresz általa hivatkozott kijelentésére.

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője a rendezvény elején arra kérte a megjelenteket, hogy egyperces néma főhajtással emlékezzenek meg a második világháború magyar áldozatairól. Elmondta, azért gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a bolsevizmus és a cionizmus áldozatairól. Fel kell szólítani a Zsidó Világkongresszus képviselőit, hogy kövessék meg az áldozatokat - jelentette ki.

Egy a tömegben elöl álló férfi rövid ideig egy horogkeresztet ábrázoló lapot tartott a kezében, őt a rendőrök igazoltatták.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A tüntetés kezdetével egy időben a közeli Szabadság téren egy a Facebookon szerveződött 30-40 fős csoport szocialista politikusok - például Lendvai Ildikó, Steiner Pál, Pál Tibor, Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes - részvételével a pártrendezvény miatti tiltakozásul flashmobot tartott. A résztvevők táblákat tartottak a kezükben, melyeken mások mellett Kabos Gyula, Garas Dezső színész, Gelléri Andor Endre és Rejtő Jenő író és Teller Ede tudós fényképei voltak láthatóak. Az egyik rendező utalt arra, a táblákra olyan zsidó származású magyarok képeit tették, akikre Magyarország büszke lehet.

A rendőrség a mintegy negyedórás flashmob idejére laza sorfalat állt a két rendezvény között, atrocitás, rendbontás nem történt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK