Dolgos hentes fejezte le a magyar férfit

zsigárd, szlovákia, gyilkosság, lefejezés
Vágólapra másolva!
Egy közismert és közkedvelt hentes az első számú gyanúsítottja annak a karácsony előtt történt gyilkosságnak, amelynek áldozatát eszméletlenre verték, majd egyszerűen lefejezték a szlovákiai Zsigárdon. A helyiek dolgos embernek ismerték a tettest és az áldozatot is, előbbi üzemeltette a diszkót, ahol a végzetes este kezdődött, de övé volt korábban a vágóhíd is, ahová a tetemet rejtették. A helyiek az áldozat családjának bosszújától tartanak.
Vágólapra másolva!

Nem értik a helyiek, mi vitte rá T. Attilát és két segítőjét arra, hogy egy kocsmai verekedés után brutális módon végezzenek egyik falubelijükkel, a Komáromtól 50 kilométernyire északra fekvő szlovákiai Zsigárdon (Zihárec). A zsíros termőföldek övezte, zömében magyarok lakta falut megrázta a karácsony után napvilágra került eset, jóllehet az [origo]-nak nyilatkozó helyiek mind igyekeztek távol tartani maguktól az ügyet és szereplőiket.

"Jöttmentek voltak", "csak mostanában költöztek ide", "kérdezze a polgármestert" - mondták faggatózásunkra a főtéri Jednota (helyi ABC) melletti kocsmában. Hasonlóan nyilatkoztak azok is, akik fekete ruhákban koszorúkkal, vagy fehér csokrokkal a közeli temető felé igyekeztek egy másik falubeli temetésére. A helyi polgármester is ugyanezt mondta, megjegyezve, hogy az első számú gyanúsítottnak az előző lakhelyén, Vágsellyén már volt egy rendőrségi ügye, de azt nem tudta megmondani, hogy mi miatt (a rendőrséget pedig nem tudtuk megkérdezni, mert a helyi rendőrőrs már zárva volt szerdán délután).

Vágóhídi emésztőbe dobták

Az áldozat, a 37 éves Horváth Dániel két nappal karácsony előtt, december 22-én tűnt el, de már csak a holtteste került elő. Maradványait december 27-én találták meg az innen 30 kilométerre fekvő Sopornyán: a helyi lapok szerint egy, a falu szélén álló, használaton kívüli vágóhíd emésztőjéből húzták ki, fejetlenül. A nyitrai rendőrség szerint a férfi még élt, amikor a gyilkosai levágták a fejét, amelyet a holttest mellé dobtak az emésztőbe.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Temetés volt a faluban, de nem az áldozaté

A rendőrség már másnap őrizetbe vett és meggyanúsított három helyi férfit - T. Attilát, hasonló nevű fiát, illetve egy ismerősüket, B. Marcelát, utóbbiak 17-18 éves fiatalok. A nyitrai körzeti rendőrségi szóvivő a helyi lapok szerint azt mondta, hogy 20-25 év börtönt is kaphatnak tettükért, ha bűnösnek találják őket.

Az áldozat a közeli Vágsellyéről költözött Zsigárdra az élettársához pár éve. Alig néhány háznyira laktak csak attól a helytől - a Venus nevű diszkótól - ahol utoljára látták. "Az a zöld kerítéses az. Csak kopogjanak be az ablakon, kedveském" - súgta oda a főtéren a polgármesteri hivatal előtt egy idősebb nő, aki azt mondta, nem ismerte jól sem az áldozatot, sem a gyanúsítottakat, de azért azt is tudta, az utóbbiak háza merre van. "Nincs most ott senki, az anyját is elvitték kórházba" - mondta, miközben a mutatóujjával idegesen igazgatta az orrnyergére csúszott szemüvegét.

Munkás gyerek volt

Az áldozat otthona egy zöld, rozsdás vaskapu mögött álló, hiányos vakolatú, de fehérre meszelt ház. Ablakából a kopogtatásra egy elgyötört arcú, sírásra álló szemű nő hajolt ki, előbb szlovákul szólalt meg, majd látva értetlenségünket csak annyit mondott, "Most nem", és jelezte, nem szeretne nyilatkozni. Ekkor lépett ki a kapun egy fiatal, csuklyás férfi, aki, amikor a háta mögül megszólítottuk, ijedtében majdnem ugrott egyet, de nyilatkozni ő sem szeretett volna.

Bőbeszédűbb volt az a férfi, aki a Jednota melletti kocsmából lépett ki. "Majd én mindent elmondok" - kezdte, és azt állította, személyesen ismerte az áldozatot, aki "munkás gyerek volt". Több évig dolgozott vele együtt, többnyire környékbeli építkezéseken kőművessegédként, és a végzetes éjszakán is együtt voltak egy darabig. Közösen italoztak, majd az áldozat vett magának egy üveg vodkát, és közölte, átmegy a diszkóba. "Én már nem mentem vele, mert másnap munkám volt."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Venus diszkó

A Venus diszkó két, valamikori lakóházban, illetve a közös udvarukon van kialakítva egy üres telek mellett. 100-150 méterre lehet a főtéri Jednotától, egy bezárt virágüzlet mellett. Az egyik ház tetején a diszkós cégér, mellette kávéreklám, a kapuk berácsozva, az egyik ablak betörve. Ismerőse szerint ide ment az áldozat, de a gyanúsított - aki szomszédjai szerint a helyet bérelte, és hetente tartott benne mulatságokat - belekötött. "Olyan kötekedősek voltak" - jegyezte meg az áldozat ismerőse.

A dolgos hentes

Szomszédjai szerint nem volt semmi gond T. Attilával. "Hentes volt, sokat dolgozott, egész nap odavolt, aztán hazajött, és otthon folytatta" - mondta az egyikük. "Még én is füstöltettem nála. Többször vettünk tőle kolbászt is. Az utolsóból nem ettünk."

"Jól megverték, kómába került, aztán talicskában tolták haza" - mesélte az áldozat ismerőse, aki szerint utána a tettesek eljátszadoztak az öntudatlan férfival, ekkor vágták le a fejét is. Az ismerős azt állította, hogy a tettesek valójában hatan voltak, és az áldozatnak nemcsak a fejét, hanem előtte a kezeit is levágták, de erre eddig egyetlen hivatalos rendőrségi nyilatkozat sem utalt, és más helyi sem hallott róla.

A testet autóval vitték át Sopornyára, ahova 30 kilométeres, a Vág folyót követő, minden ötödik fán a hidegben kornyadozó ragadozó madarak szegélyezte út vezet. Sopornya szélén áll az elhagyatott vágóhíd, ahol megtalálták az áldozatot. Az épület udvarát gaz veri fel, a szomszédos, ugyancsak dudvás telken három nagy testű őrkutya acsarkodik. A bejárat mellett eldobált gumikesztyűk jelzik: itt a napokban helyszínelés folyt. T. Attila jól ismerte a helyet. Szomszédjai, illetve egy sopornyai férfi szerint korábban együtt üzemeltette a vágóhidat egy sopornyai vállalkozóval, aki azonban pár éve elhunyt. A halála utáni jogi huzavonák miatt a vágóhíd azóta zárva van.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Gyakrabban járőröznek

A gyanúsítottak háza nem messze fekszik a zsigárdi diszkótól. Az út túloldalán százméternyire nyugatra eső, hússzínű házban senki sem válaszolt a csöngetésre. Az udvaron egy autó állt, és két kutya hevesen ugatott. A szomszédok szerint az eset óta senki nincs otthon, a gyanúsított felesége is csak egyszer ment haza, akkor is rendőrök kíséretében.

Arra senki nem tudott magyarázatot, hogy a tettesek miért ilyen brutális módon végeztek az áldozattal. "Mindent mondanak, drogról is volt szó" - mondta egy fiatal nő a buszmegállóba igyekezve. A helyieknek nem volt tudomásuk arról, hogy nézeteltérés, vagy valamiféle bosszú állhatott volna az ügy hátterében. Bosszútól inkább az eset után tartanak a hatóságok az áldozat hozzátartozói részéről. A helyiek szerint azóta sokkal gyakrabban járőröznek a faluban a rendőrök.