Tizenegy kaszinót nyithatnak Magyarországon

Vágólapra másolva!
Egy most benyújtott javaslat szerint összesen tizenegy kaszinó működhetne Magyarországon. A javaslatot a hétfői vitája után kedden akár már el is fogadhatják.
Vágólapra másolva!

Az indítvány szerint, melyet Aradszki András KDNP-s képviselő terjesztett elő, ötszázezer lakosonként legfeljebb egy játékkaszinót lehetne működtetni. A Fővárosban és Pest megyében ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig legfeljebb hármat-hármat.

A II. kategóriájú kaszinókban játék- és kártyaasztalokon, illetve pénznyerő automatákon kívül más játék nem működtethető, viszont kaszinónként háromszáz pénznyerő automata működtetését engedélyezné Aradszki. Kezdeményezte, hogy a javaslatot sürgős eljárásban vitassa meg a Ház, így akár már kedden szavazhatnak is róla.

A parlament tavaly októberben tiltotta be a játéktermek és online kaszinók működtetését, pénznyerő gépek is csak kaszinókban működhetnek. Emiatt a korábban kiadott engedélyek is hatályukat vesztették. Azóta összesen három kaszinó működik az országban, kettő Budapesten, egy Sopronban. Ezek egyikében sem működik száznál több nyerőgép, ezért a javaslatban tervezett, kaszinónként háromszáz pénznyerő automata engedélyezése hatalmas ugrás lesz. A KDNP-s képviselő szerint sikerült szigorítani a szabályozást azzal, hogy maximalizálták a kaszinók és nyerőgépek számát.

A parlament egy hónapja döntött úgy, hogy a nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is köthet koncessziós szerződést legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére azokkal a szerencsejáték-szervezőkkel, akiket megbízhatónak minősítettek. Így a szerencsejáték-szervezők a koncessziós díj összegét levonhatják a játékadójukból.

A törvényjavaslat egy másik pontja módosítaná a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt, igazodva ahhoz, hogy az MFB megvásárolta a stratégiai, illetve kereskedelmi célú földgáztárolással foglalkozó MMBF Zrt. többségi tulajdonrészét.