Csak hat nő fért fel a Fidesz listájára

Vágólapra másolva!
A Fidesz országos választmánya hétfőn véglegesítette a jövő évi parlamenti választáson induló Fidesz–KDNP-s egyéni képviselőjelöltek névsorát. 106 jelölt indul, közülük mindössze hat nő.
Vágólapra másolva!

A Fidesz országos választmánya szerint "a jelöltek mindegyike erős felelősségtudattal, megfelelő felkészültséggel és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy kitartóan képviselje a magyar emberek érdekeit a következő parlamenti ciklusban" – olvasható a tájékoztatásban.

A listán szereplő 106 jelölt közül 100 férfi és hat nő: Csöbör Katalin Miskolcon, Rónaszékiné Keresztes Mónika Mária Budapest 5. választókerületében, Menczer Erzsébet Budapest 10. választókerületében, Dunai Mónika Budapest 14. választókerületében, Bene Ildikó Szolnokon, Bertalan Judit pedig Komáromban indul.

A Fidesz vezető politikusai közül Rogán Antal a főváros 1. választókerületében jelölt, Varga Mihály a negyedikben, Papcsák Ferenc a 8. választókerületben, Lázár János Hódmezővásárhelyen, Kósa Lajos Debrecenben, Navracsics Tibor Veszprémben, Hende Csaba Szombathelyen indul. Nincs rajta a listán Pokorni Zoltán, mert már korábban eldöntötte, hogy a polgármesterséget választja (Budapest 12. kerületében) a parlament helyett, és az asszonyverő Balogh József sem indul, helyette Kecskeméten Salacz László lesz az egyéni jelölt.

Az új választási rendszer értelmében az Országgyűlés létszáma a választásokat követően 386-ról 199-re csökken. Az új választási rendszerben a korábbi három helyett csak két ágon lehet majd mandátumot szerezni: 93 képviselőt listás választási rendszerben választanak, 106 képviselőt pedig egyéni választókerületekben. A választási rendszer egyik legfőbb változása, hogy két forduló helyett csak egy forduló lesz.