Helyretették Rogán Antalt a bírók

Vágólapra másolva!
Más hatalmi ágak képviselői nem fogalmazhatnak meg elvárásokat a bíróságokkal szemben – közölte szerdán a Magyar Bírói Egyesület. A bírók érdekvédelmi szerve az alkotmányt idézte, és a hatalmi ágak szétválasztására emlékeztetett Rogán Antal Eva Rezesovával kapcsolatos nyilatkozata miatt.
Vágólapra másolva!

„A bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók” – idézte Magyarország Alaptörvényét közleményében a Magyar Bírói Egyesület, amely Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek az Eva Rezesová-ügyben tett keddi nyilatkozatára reagált.

Rogán kedden videós üzenetben elfogadhatatlannak nevezte, hogy a négy halálos áldozattal járó balesetet okozó szlovák nőt házi őrizetbe helyezték, és törvénymódosítást helyezett kilátásba, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő.

A bírók érdekképviseletét ellátó szervezet szerint Rogán Antal kedden „éles kritikával illetett egy folyamatban lévő ügyben – a kényszerintézkedés tárgyában – hozott nem jogerős bírósági döntést. A megfogalmazott nyilatkozat alkalmas arra, hogy a folyamatban lévő eljárás befolyásolásának a látszatát keltse”.

A szervezet jelezte, köteles fellépni „a bírák személyét, a bíróságok tekintélyét támadó megnyilvánulásokkal szemben”, és közölték, „más hatalmi ágak képviselői nem fogalmazhatnak meg nem jogerős bírósági döntésekkel szemben elvárásokat”.

Nem Rogán nyilatkozata volt az első, hogy kormánypárti politikusok elvárásokat fogalmaztak meg a bírákkal szemben, ezeket itt gyűjtöttük össze.

Rezesovát kedden a Budapest Környéki Törvényszék visszaküldte előzetes letartóztatásba. Ügyvédje szerint a közhangulat miatt döntött így a bíróság.