Mostantól a kultúrát is lehet közmunkában művelni

Vágólapra másolva!
A kormány kulturális közmunkaprogramot indít, amivel újra megtanítják dolgozni az embereket. Megyénként 250 ember vesz majd benne részt. 
Vágólapra másolva!

Négyezer fő részvételével, 2,5 milliárd forintos kerettel indul a hazai települések harmadát érintő, kulturális közfoglalkoztatási program novemberben. A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) által indított program célja, hogy újító módon, kulturális és közösségi értékteremtésre, a nemzeti kultúra terjesztésére használja ki a közmunkaprogram lehetőségeit.

A közmunkaprogram újra megtanítja dolgozni a résztvevőket, olyan tudás birtokába hozva őket, amelynek köszönhetően aztán a munkaerőpiacon is meg tudják állni a helyüket, de a korábban kulturális területen dolgozó, munka nélkül maradt szakemberek is felfrissíthetik tudásukat – mondta Halász János kulturális államtitkár.

A kezdeményezésnek köszönhetően 3706-an jutnak munkához közfoglalkoztatottként, mellettük 160 területi koordinátor és 134 asszisztens dolgozik majd bruttó 100 ezer forint körüli fizetésért.

40 órás képzést kapnak

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára szerint a kulturális közfoglalkoztatási programnak voltak már előzményei, a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban vagy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál például digitalizálási és archiválási feladatokat láttak el közmunkások.

Az új projekt csaknem mindegyik résztvevője képzésben is részesül, ami nagyban hozzájárulhat az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedésükhöz – hangsúlyozta Hoffmann Imre.

Závogyán Magdolna, az NMI főigazgatója elmondta, hogy a résztvevőknek legalább érettségivel kell rendelkezniük, de diplomás kulturális közfoglalkoztatottakra is számítanak; a jelentkezők a munkát megelőzően 40 órás képzésben részesülnek majd.

A programban november 1-jétől már 134-en dolgoznak: megyénként hat-hat, a központban pedig 16 fő – jegyezte meg a főigazgató, hozzátéve: a projektben megyénként átlagosan 230–250-en vesznek majd részt.

Halász János és Závogyán Magdolna az MTI kérdésére válaszolva elmondták: a közfoglalkoztatottak a helyi igényeknek megfelelően változatos munkákat végeznek, feladataik közé tartozhat például kiadványok gondozása, közgyűjtemények, faluházak programszervezése, adatbázis-építés vagy archiválás is.