Apró trükkel gyorsít Kövér László

Vágólapra másolva!
Nem egy kétnapos, hanem két egynapos ülést tart a héten a parlament, amire azért van szükség, hogy a költségvetés módosítását, az idei hiány növelését még a héten el tudják fogadni a képviselők. A héten emellett a számoké lesz a főszerep, az ellenzékiek legalábbis konkrét összegekre kérdeznek rá, elkezdhetik tárgyalni a következő hét év drogstratégiáját, és előkerül egy remek tájleíró képviselő is. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legváratlanabb trükk

Abban nincs semmi meglepő, hogy hétfőn és kedden is összeülnek a képviselők egy héten, volt ebben a ciklusban már ötnapos, éjjel-nappal tartó ülés is. Az viszont váratlan, hogy ez nem egy kétnapos ülésnek, hanem két egynapos ülésnek számít. Ezt az apró technikai trükköt minden bizonnyal azért vetette be Kövér László házelnök, hogy ne kelljen még egy hetet várni az idei költségvetés módosításával. Azért nyúl immár sokadszor a kormánytöbbség a költségvetéshez, hogy 171 milliárddal növelje a hiányt. Erre pedig a pedagóguséletpálya-modell, az E.ON gázüzletágának megvásárlása, illetve a takarékszövetkezetek államosítása miatt van szükség. Hétfőn a módosítókról szavaznak a képviselők, vagyis normális esetben egy hét múlva, a rá következő ülésen jöhetne a zárószavazás. De a házelnök trükkjének köszönhetően nem kell egy hetet várni, hiszen a kedd külön ülésnapnak számít, vagyis el is fogadhatják seperc alatt a módosítást.

A leghosszabb távú stratégia

A héten egy régi elmaradását kezdi el pótolni a kormány, a parlament ugyanis a tervek szerint végre elkezdi tárgyalná a már márciusban kidolgozott új drogstratégiát. Ez a dokumentum (a teljes címe ez: A Nemzeti Drogellenes Stratégiáról 2013-2020 - Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen), amely a szerhasználat és a kínálat csökkentését, a függők esetében pedig a felépülést helyezi a középpontba, a kormány reményei szerint meghatározza a következő hét év teendőit ezen a területen. A világos irányvonalra már csak azért is szükség lenne, mert - mint megírtuk - a drogstratégiával kapcsolatban finoman szólva sem volt eddig kiszámítható a kormány. Kedden elkezdődhet a vita a stratégiáról.

A legnagyobb számolgatások

Aki irtózott a matekóráktól, jobban teszi, ha elkerüli az interpellációk óráját, ugyanis valamilyen különös okból több képviselőt is hatalmukba kerítettek a számok. Kezdi rögtön a szocialista Nemény András, aki azt kérdezi: "Mekkora siker a 75 milliárdos bukás?". Csak találgatni tudunk, hogy Nemény az elektronikus útdíj bevezetésére utal majd (a teherautók úthasználata után ennyi bevételre számított a kormány), vagy esetleg arra a büntetésre, amelyet Brüsszeltől kapott az ország az EU-s pályáztatás miatti hibák miatt.

Kepli Lajos magasabb összegről interpellálja a nemzeti fejlesztési minisztert ("Háromszázötven milliárd Forint a szabadságharc ára?"), és bár a kérdésből nem derül ki, valószínűleg az E.ON megvásárlása és rezsicsökkentés közötti összefüggésről lesz szó. Az LMP-s Ertsey Katalin nem forintról, hanem pontokról interpellál: "Hova lett a 11 pontból 10 és fél?", és azt tippeljük, hogy a képviselő kormány 11 pontos demográfiai koncepcióját fogja ostorozni. A közelmúltból legalábbis nem találtunk más 11 pontot. Előre látjuk, hogy a kormánytagok ennél több számadattal fognak visszavágni - az elmúltnyolcévezést nem kifelejtve.

A legnagyobb környezetvédő

Ha most azt gondolják, hogy a PM vagy az LMP politikusai küzdenek, hogy a szakadás után melyikük tud zöldebb politikát képviselni, tévednek. Az eheti legnagyobb környezetvédő az MSZP-s Steiner Pál, aki a budapesti Olimpiai parkban kivágott fa miatt interpellál. Néhány napja már beszámoltunk arról, hogy kivágtak egy jókora platánt, amin Rogán Antal fideszes polgármester is megdöbbent. Rogán azonnal faügyi vizsgálatot indított, és kiderült, hogy a fa a veszélyessége miatt nem maradhatott a helyén. Steiner képviselő ugyanakkor valamilyen titkosszolgálati összeesküvésre gyanakszik ("A nemzetbiztonságot fenyegették az Olimpiai Park fái?"), úgyhogy lehet, hogy mégsem a környezetvédelem lesz a felszólalás leghangsúlyosabb része.

A legtehetségesebb tájleíró

Néha napján előfordul, hogy egy képviselőt elkap az ihlet, és előbújik belőle a jó mélyen szunnyadó Jókai. Pontosan ez történt a jobbikos Szávay Istvánnal, aki az ártatlanul legyilkolt délvidéki magyarokról szóló kérdéséhez egy olyan tájleírást is csatolt, amelyet legnagyobb regényíróink is megirigyelhetnének: "Mikor lehet végre rohadó dinnyehéj és legelésző kecskék nélkül, méltósággal emlékezni Csúrogon az ártatlanul meghurcolt és legyilkolt délvidéki magyarokra?". Elképzelhető, hogy hétfőn nem jut majd idő a rohadó dinnyehéjakra (ez sorrendben az utolsó kérdés), de mindenképp figyelemmel kísérjük, hogy a külügyminiszter hasonló leírással válaszol-e.

A legjobban kampányoló képviselő

Ígértük, hogy minden héten megkeressük azt a képviselőt, aki a parlamenti munkában is már a választásokra készül, és igyekszik saját választókerületének legkisebb problémáit is az ország elé tárni. Az eheti győztes, Gyopáros Alpár, aki a csornai elkerülő út első üteméről kérdezi a kormányt ("Mikorra várható a csornai elkerülőút első ütemének átadása?"), és nagy tétekben lehet fogadni, hogy Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár jó hírekkel fog szolgálni. Gyopáros 2009-ben lett a körzet képviselője, miután Áder János lemondott a parlamenti mandátumáról egy brüsszeli helyért cserébe. Gyopáros mostani buzgalma talán azért túlzás, mert a csornai körzetet a felmérések és a települések választási története alapján az egyik legfideszesebb választókerületnek számít, ráadásul az MSZP-s berkekben azt suttogják, hogy a szocialisták nehezen találják meg ide a megfelelő baloldali indulót.

Ami lesz még - Normafa és hajléktalanok

Ezen a héten a Normafa-törvény módosítóiról is szavaznak a képviselők. Például Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester javaslatáról, amely csökkentené a Normafára tervezett engesztelő kápolna lehetséges alapterületét - nyolcszáz négyzetméterről háromszázra. Emellett napirenden lesz a szabálysértési törvény módosítása is, amely az önkormányzatoknak lehetővé tenni, hogy hajléktalanmentes területeket jelöljenek ki. A kormány szándéka szerint Budapesten a fővárosi önkormányzat kapná ezt a jogot, ám bezavarhat a kerületi polgármester-lobbi, Papcsák Ferencék ugyanis maguk szeretnék meghatározni, honnan tiltanák ki a hajléktalanokat. Hétfőn a módosítók szavazásánál eldől, Tarlós vagy a budapesti polgármesterek jönnek ki győztesen a meccsből.