Pintér Sándor több mint nyolcvanmillió forint adót fizetett tavaly

Vágólapra másolva!
A kormány honlapján nyilvánosságra hozták, mennyit kerestek és mennyi adót fizettek tavaly a miniszterek és államtitkárok. A családi adózásnak Semjén Zsolt a legnagyobb nyertese: annyi adókedvezménye van, hogy igénybe se tudta venni mindet, csak közel hárommillió forintot igényelhet vissza. Lázár János többet keres, mint Orbán Viktor, de sehol sincs Pintér Sándorhoz képest. 
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délelőtt feltöttötték a kormány honlapjára a kormány tagjainak, illetve az államtitkárok 2012-es személyi jövedelemadó-bevallásainak nyilvános adatait. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly közel 19 millió (18 898 094) keresett, ebből 3 023 695 forintot fizetett be adóban. A bevalláson fel kellett volna tüntetni a adóalapot csökkentő kedvezményeket - ide tartozik például a gyerekek után járó kedvezmény is -, de Orbán ezt a sort üresen hagyta, úgyhogy ezek szerint nem veszi igénybe a adókedvezényt.

Más gyerekes államtitkárok - például Szijjártó Péter és Lázár János - is üresen hagyták ezt a sort. Orbán helyettese, Semjén Zsolt viszont bátran nevezhető a KDNP által is lelkesen támogatott családi adókedvezény bevezetésének: 19 700 517 forint összes jövedelme után 2 360 083 forint adót fizetett, viszont 4 950 000 forint adókedvezényre jogosult, úgyhogy a befizetett közel két és félmillió forintot vissza fogja kapni.

Lázár János jobban keres, mint a főnöke: a Miniszterelnökséget irányító államtitkárnak tavaly 22 735 033 forint jövedelme volt, ami után több mint 3,6 millió forint adót fizetett be. Volt ezen kívül közel kétmillió forint külön adózó jövedelme is - ez lehet a földjei után kapott bérleti díj is -, ami után 320 ezer forint adót fizetett be. Jobban keres Orbánnál Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár is (36 millió forintos jövedelme után 5,8 millió forint adót fizetett be), Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára (24,5 millió forint jövedelme, plusz 1,1 millió forint külön adózó bevétele volt tavaly), Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára (24,8 millió forint jövedelem), a névrokona, Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is (22,6 millió forint jövedelem).

Még az Orbánnál jobban keresők sincsenek sehol a kormány legtöbbet kereső tagjától, Pintér Sándorhoz képest: a belügyminiszternek tavaly 16,2 millió forint volt a jövedelme volt, de emellé jött még 503,5 millió forint külön adózó jövedelem is, ami után 80,5 millió forint adót fizetett be. Az összeget Pintér a közvetlenül a kormányváltás előtt eladott cégei után kapja: az összesen 1,8 milliárd forintért eladott cégek árát 2013-ig részletekben fizetik ki neki.

A kormány egyik legrosszabbul kereső tagja Szócska Miklós, az ő éves jövedelme 8,9 millió forint volt, ami után 1,28 millió forint adót fizetett.