Törvényben rögzítenék a rezsicsökkentést

Vágólapra másolva!
A villany, a gáz és a távhő mellett a víz és szemétszállítás díjának tízszázalékos csökkenéséről is törvény rendelkezne.
Vágólapra másolva!

Törvénybe foglalná a Fidesz, hogy július 1-jével tíz százalékkal kell csökkennie a víz- és a szemétszállítási díjnak. A jogszabály a már január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőár-csökkentési kötelezettséget is rögzítené.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa szerdán terjesztett törvényjavaslatot a parlament elé a rezsicsökkentés végrehajtásáról. Az indítvány a költségek mérséklése mellett előírja, hogy a szolgáltatók kötelesek tájékoztatni a fogyasztókat a díjak csökkenésének megvalósulásáról.

A fideszes javaslat szerint a szolgáltatási szerződés megszegésének minősül, ha a szolgáltatók nem teljesítik rezsicsökkentési kötelezettségüket. Ha a fogyasztóvédelmi hatóság is megállapítja a szerződésszegést, a cégeknek tízezer forint kötbért kell fizetniük az érintett lakossági fogyasztóknak a hibás számlák után.