Vágólapra másolva!
Kész letölteni büntetését az ír Francis Ciarán Tobin, jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Francis Ciarán Tobin garanciát kér a magyar kormánytól.
Vágólapra másolva!

Kész letölteni büntetését az ír Francis Ciarán Tobin, jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter. Tobin azt kéri, hogy Budapest garantálja: Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését Írországban folytathassa.

Forrás: MTI/Földi Imre

Navracsics azt mondta, pénteken délután már arról tájékoztatta ír kollégáját: személyesen garantálja, ha Francis Ciarán Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, akkor kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését.

Az ír férfinak még legalább tizenegy hónapot kell börtönben töltenie. "Nem ragaszkodunk ahhoz, hogy Magyarországon töltse le a szabadságvesztés büntetését, illetve annak hátralévő részét. Ahhoz viszont ragaszkodunk, hogy bűn büntetés nélkül ne maradhasson" - mondta Navracsics, aki nem tudja, Tobin miért gondolta meg magát. A miniszter abban bízik, hogy mostantól felgyorsulnak az események, ezért szorosan együttműködnek az ír hatóságokkal, hogy Tobin minél hamarabb Magyarországra érkezzen.

Tobin 2000. április 9-én Leányfalun két gyermeket gázolt halálra. A magyar bíróság 2002-ben - miután óvadék ellenében elhagyhatta Magyarországot - a távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság tavaly júniusban végleg elutasította. Az ír legfelsőbb bíróság azzal indokolta a határozatát, hogy a baleset idején hatályos ír jogszabály értelmében az átadásra csak akkor lett volna lehetőség, ha Tobin megszökött volna abból az országból, amely európai elfogatóparancsot adott ki ellene. Tobin azonban óvadékot tett le, mielőtt elhagyta az országot, ezért távozása nem minősül szökésnek.

Zoltai Bence, az elgázolt gyermekek édesapja Forrás: MTI/Földi Imre

Ezt a cikkelyt - nem kis részben éppen a Tobin-ügy hatására - később törölték a jogszabályból, és az átadási ügyben 2009-ben - Tobin időleges őrizetbe vételével - ismét bírósági eljárás kezdődött, amely azonban a bíróság jogerős elutasító döntésével ért véget. Navracsics korábban levelet írt az ír miniszternek és az Európai Bizottság igazságügyi felelősének, Viviane Redingnek is, arra kérve őt, hogy érje el: az írek legyenek konstruktívabbak a szabályozási kérdésekben és a konkrét ügyben is. Később azonban konfliktusba keveredett Redinggel, aki megkérdőjelezte a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, és érthetőnek nevezte, hogy egy Magyarországon jogerősen elítélt bűnelkövetőt Írország nem ad át a magyar hatóságoknak a bírósági ítélet végrehajtása érdekében. A kormány nemrég a Tobin-ügy részleteiről jelentést nyújtott be a parlamentnek, és arra kérte az Országgyűlést, foglaljon állást Viviane Reding az ügyben tanúsított eljárásával kapcsolatban.

Navracsics mai tájékoztatóján azt mondta: az ír igazságügy-miniszter leveléből kiderült, hogy az ír hatóságok nem osztják Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének felvetését, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlensége vagy annak kétségessége szerepet játszana a dublini hatóságok mérlegelése során.

Zoltai Bence, a Leányfalun elgázolt gyermekek édesapja elmondta: tizenhárom éve folytatják küzdelmüket, amelynek során sokan és sokat tettek azért, hogy befejeződjön az ügy. Az apa és Tóth István ügyvéd köszönetet mondott a segítségért a kormányzati szereplőknek, a sajtónak és a civil szférának.