Itt a húsvét, itt a nyúl, Orbán Viktor önkényúr

Vágólapra másolva!
Ezren, főként fiatalok tüntettek a Fidesz-székháznál szombaton, majd a Gyorskocsi utcába indultak, de a nagy esőben oda már csak százan érkeztek meg. Sokan kitűzték magukra egy matricát, amely a régi népköztársaság címerét ábrázolja, egy rányomtatott Fidesz-logóval.
Vágólapra másolva!

Nagyjából ezer ember gyűlt össze a Fidesz Lendvay utcai székházánál - számolt be a helyszínről az [origo] tudósítója. A tüntetés a Facebookon szerveződött, de Hallgatói Hálózat több tagja is feltűnt a résztvevők között. Főként fiatalok tiltakoznak a kormány politikája és az alaptörvény negyedik módosítása ellen.

Bő három hete, március 7-én a hahások ugyanitt tüntettek az alaptörvény átírása ellen, többen be is jutottak a kormánypárt székházába. Tegnap a rendőrség három embert előállított és gyanúsítottként kihallgatott a székházfoglalással kapcsolatban.

A mai megmozduláson a tüntetők magyar zászlókat, illetve transzparenseket lengetnek, tartanak. Az egyiken az van, hogy "Ti vagytok ma azok, akik ellen 89-ben harcoltatok", a másikon az áll, hogy "Nem engedünk 89-ből". A Fidesz egy hatalmas molinóval várta a tüntetőket, amire azt írták: "Békés ünnepeket!".

A tüntetést a korábbi székházfoglalással szemben nem biztonsági őrök, hanem rendőrök biztosították, a helyszínen több tucat rendőr volt, akik közül néhányan elállták a székház bejáratát, hogy ne tudjanak bejutni a tiltakozók.

További képekért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Félórás csúszással kezdődött a délután fél ötre meghirdetett tüntetés, mert nem tudták megoldani a hangosítást. Az egyik tüntető azt mondta, hogy az elmúlt napok előállításai miatt nem volt idejük törődni a technikai részletekkel.

A résztvevők a felszólalásokig magukat szórakoztatták. Azt skandálták egy darabig, hogy "Itt a húsvét, itt a nyúl, Orbán Viktor önkényúr". Azt is ismételgették, hogy "Vaníliás karikát!", arra célozva, hogy három hete Selmeczi Gabriella és Kocsis Máté, a párt szóvivői vaníliás karikát hoztak a tüntetőknek.

További képekért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A helyszínen egy matricát osztogattak a szervezők, amely a régi népköztársaság címerét ábrázolja, egy rányomtott Fidesz-logóval. A matricát sokan kitűzték.

A szervezők megkérték a résztvevőket, hogy mindenféle pártszimbólumtól tartózkodjanak. A politikusok közül csak Ertsey Katalint, az LMP-ből a napokból kilépett képviselőt látta tudósítónk.

További képekért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Diákok beszéltek arról, hogy miért tartják károsnak az alaptörvény negyedik módosítását, benne a röghöz kötést. Kőszeg Ferenc, az SZDSZ egyik alapítója is beszélt.

Azt mondta az egyik szervező, hogy a beszédek után azért vonulnak át a Gyorskocsi utcához, mert oda szállították át tegnap kihallgatni a múltkori székházfoglalókat. Hat óra körül el is indultak rendőri kísérettel, az Andrássy út felét elfoglalva, majd a Nagykörútra fordultak. Azt skandálják, hogy "Alkotmányt, jogállamot, demokráciát!", illetve a járókelőknek azt kiabálják, hogy "Gyertek velünk!", de kevesen csatlakoznak - jelentette tudósítónk.

Közben elkezdett zuhogni az eső, a tüntetők száma fokozatosan csökkent, így a Gyorskocsi utcába már csak körülbelül százan érkeztek meg nagyjából fél nyolckor. Itt néhányan rövid beszédet mondtak a csuromvizes hallgatóságnak, egy férfi, például, elmesélte, pénteken hogyan állították elő a Fidesz-székház elfoglalásában játszott szerepe miatt.

Háromnegyed 8-kor véget ért a tüntetés, a résztvevők azt skandálták, hogy "Ez még csak a kezdet!", majd valaki felkiáltott: "Irány a Sirály!" Többen elindultak a Sirály felé, amelyet előző este rendőrök szálltak meg.

További képekért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia [origo]