Erdő Péter nem tartotta magát pápaesélyesnek

Vágólapra másolva!
Megtiszteltetésnek érezte, hogy a világsajtóban esélyeként emlegették a pápaságra, de ezt nem tartotta reálisnak. Szerinte valamennyien testvérek vagyunk, és a gyűlölködés legyőzhető.
Vágólapra másolva!

Nagypénteken történelmi eseményre, a Názáreti Jézus kereszthalálára emlékezik az egyház. Jézus története azonban nem a halállal, hanem a feltámadással fejeződik be a Földön - mondta Erdő Péter bíboros az M1 Az Este című műsorában pénteken. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke többi között az egyháznak a gazdasági válságra adott válaszairól és a misszió lehetőségeiről beszélt, azt hangsúlyozva, hogy valamennyien testvérek vagyunk.

A bíboros közölte, Jézus halálának és feltámadásának jelentése van "a mi személyes életünkre nézve is", mert ő "nem akármilyen ember volt, megmutatta a legnagyobb szeretetet", feltámadásában pedig Isten igazolta Jézus életét és tanítását. Erdő Péter azt mondta, az ember nem értelmetlenül sodródik "egy mechanikusan zajló eseménysorban, amit néhányan történelemnek neveznek, hanem egy értelmes, nagy egésznek a részét alkotjuk". Az emberi életnek van értelme, benne a szenvedésnek és a halálnak is, "mi emberek pedig valamennyien testvérek vagyunk", tehát "mindaz, amit a gyűlölködés, az emberi önzés szenvedésként rázúdít a világra, legyőzhető".

A bíboros szerint ha a tízparancsolatot megtartanák a gazdasági élet szereplői, "másképpen nézne ki körülöttünk a világ", az egyház szociális tanítása pedig "nagyon sok új helyzetre adott értelmes reflexiót a hit szempontjából". Erdő Péter beszélt arról is, hogy Ferenc pápára jellemző "a nagyfokú közvetlenség és a kiváló érzék a lényeges dolgok iránt", röviden és a lényeget hangsúlyozva beszél a katolikus hitről, "márpedig a mai embernek ez kell", mert "a segítő szeretet és a hit igazságainak nyílt, egyszerű közvetlen kimondása együtt rendkívül aktuális".

A világsajtóban megjelent, őt a pápai tisztségre esélyesnek említő hírekre úgy reagált: "én ezt az egészet, ahogy megjelent a világsajtóban, nem tartottam igazán reális dolognak, viszont az is megtiszteltetés, hogy az embernek a neve egyáltalán eszébe jut valakinek". Szerinte egy nem Európából érkező pápa nagyon jól kifejezi azt, hogy "az egész emberiségnek szól a küldetésünk", az európai katolikusoknak pedig meg kell fogalmazniuk "a katolicizmusnak a sajátosan európai feladatát az egyetemes küldetés keretein belül".

Az európai katolicizmus feladatai közé sorolta az ökumenikus dialógust, a keresztények közötti szolidaritás építését, az együttműködést a közel-keleti keresztényekkel, valamint az iszlámmal folytatott párbeszédet.