Terrorista bűncselekmény lehet a kábellopás

Vágólapra másolva!
A fémtörvény átalakítása helyett külön jogszabály rendezheti a fémfelvásárlás állami kézbe vételét. A büntető törvénykönyv módosításával pedig a terrorista bűncselekményekhez hasonlóan több évtizedes szabadságvesztést kockáztatnak majd a bűnözők - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Még az idén felügyelet alá veheti az állam a fémfelvásárlást - mondta a Magyar Nemzetnek Pócs János. A fideszes országgyűlési képviselő már tavaly kezdeményezte a fémtörvény módosítását. Mint mondta, a Fidesz parlamenti frakciója a héten eldöntötte, hogy egy új, az önkormányzati intézmények átvételének szabályaihoz hasonló jogszabályt alkot. Ezzel a fémlopások célját, a továbbértékesítést nehezítenék meg. Pócs tájékoztatása szerint az egyeztetések márciusban kezdődnek meg.

A lap arról is ír, hogy Pócs frakciótársa, Boldog István szintén egy hónapon belül készíti el a büntető törvénykönyv módosításának tervezetét. A politikus a lapnak a jogalkotás céljáról azt mondta: a közüzemi kábelek ellopásával életveszélyt okozó bűnözők olyan mértékű büntetést kapjanak, mint a terroristák.

A Btk. jelenlegi szabályozása a terrorcselekmények között felsorolt, közveszélyt okozó bűntetteket tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.