Szlovák újságíró verte át Áder Jánost

Vágólapra másolva!
Egy szlovák újságíró Ivan Gasparovic szlovák államfőnek adta ki magát telefonban Áder János titkárságának, így tudott beszélni a köztársasági elnökkel. Az újságíró csak tesztelni akarta, könnyű-e elérni Áder Jánost.
Vágólapra másolva!

Egy szlovák újságíró verte át Áder János köztársasági elnököt és hivatalát, amelyről a Novy Cas című napilap kétoldalas cikkben számolt be csütörtöki számában - írja a Blikk online kiadása. Az angolul beszélő újságíró február 5-én telefonon jelentkezett a Sándor-palota titkárságán, és a szlovák államfő, Ivan Gasparovic munkatársának adta ki magát, azt állítva, hogy maga Gasparovic akar beszélni Áderral.

Megadott egy telefonszámot, és 6-án délelőtt 10 órakor kért visszahívást. Áder titkársága a kért időpontban visszahívta a megadott számot, az újságíró a saját nevét mondta be, a titkárnő jelezte, hogy Áder János titkárságáról telefonál, s kérte a másik felet, hogy kapcsolja Gasparovicot. A férfi úgy tett, mintha a vonal túloldalán a politikus venné át a telefont, ami után a Köztársasági Elnöki Hivatal
is kapcsolta Áder Jánost - írja a Blikk.

A szlovák lap tudósítása szerint az angolul beszélő ál-Gasparovic a köszönés után először a szokásos "hogy van?" kérdést tette fel, amelyre Áder ugyancsak angolul azt felelte, hogy köszöni jól, s ő is köszöntötte elnökkollégáját. Ezután az újságíró felfedte magát, mondván, hogy ő csupán tesztelni akarta az elnöki tikárságot, hogy mennyire könnyű telefonvégre kapni a magyar elnököt.

A közel háromperces telefonbeszélgetés végén Áder azt mondta, hogy ez nem az ő, hanem a kollégái felelőssége, mivel ők szervezik az interjúit és a találkozóit, majd elköszönt, és letette a telefont. A szlovák lap cikke szerint a lap újságírói más elnököket is leteszteltek, egyebek között a lengyel államfőt, Bronislaw Komorowskit is, ám vele az egyeztetés után sem tudtak beszélni.

Nincs protokoll ilyen helyzetekre

A Blikk Áder János hivatalánál érdeklődött, megfelel-e a valóságnak a szlovák lap cikke. - Az Ivan Gasparovic titkáraként bemutatkozó telefonáló azt mondta: a szlovák államfő magánjellegű témában szeretne telefonon beszélni Áder Jánossal - mondta a Blikknek Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója. - Két ország államfője és közvetlen munkatársai között olyan a bizalmi viszony, hogy senki nem feltételezi a másik részéről, hogy személye vagy hivatala nem az, akinek, aminek kiadja magát. Ezért nincs sem biztonsági, sem diplomáciai protokoll arra, hogy két államfő telefonbeszélgetése előtt milyen teendőket szükséges elvégezni.