Nem vétett Kósa Torgyán lepaprikajancsizásával

Vágólapra másolva!
Nem tényt, hanem csak véleményt közölt Torgyán József lepaprikajancsizásával Kósa Lajos - állapította meg a Debreceni Törvényszék, amely emiatt el is utasította a volt kisgazda pártelnöknek a Fidesz alelnöke ellen indított keresetét. A bíróság szerint Torgyán ráadásul közszereplő, akinek többet kell eltűrnie egy átlagembernél.
Vágólapra másolva!

Elutasította a Debreceni Törvényszék Torgyán József Kósa Lajos ellen, személyhez fűződő jogok megsértése miatt indított keresetét, amelyet amiatt indított az FKGP egykori elnöke, mert a fideszes politikus paprikajancsinak nevezte egy tévés megszólalásában.

A Fidesz alelnöke, ahogy arról korábban beszámoltunk, szeptember közepén, a köztévé reggeli műsorának vendégeként érvelt arról, hogy a kopogtatócédulák rendszere nem védte meg a magyar politikai életet, a parlamentet a "paprikajancsiktól" az elmúlt húsz évben. "Gondoljunk csak Torgyán Józsefre, vagy néhány olyan figurára, akit mindenki ismer" - tette hozzá a politikus.

A volt kisgazda pártelnök keresetében annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Kósa kijelentései őt emberi méltóságában, későbbi "kalandorok, haszonlesők, megélhetési emberek" megfogalmzásai pedig jó hírnévhez fűződő személyiségi jogában sértették.

A politikus kérelmét a Debreceni Törvényszék arra hivatkozva utasította el, hogy a fideszes politikus megszólalásának fő témája az ajánlószelvények megszüntetése, a választói regisztráció bevezetése és az ehhez kapcsolódó jogszabályok voltak, a Torgyán Józseffel kapcsolatban elhangzott kifejezésekkel pedig Kósa Lajos nem tényállítást, hanem véleményt közölt, és csak az adott jelzőkkel jellemezhető politikus típus képviselőjeként nevezte meg Torgyán Józsefet.

A szabad véleménynyilvánítást a bíróság indoklása szerint az Alkotmány és az alaptörvény is rögzíti, és mivel Torgyán József közszereplőnek minősül, köteles tűrnie az őt érintő véleményt, akkor is, ha az esetleg túlzó vagy őt negatív, kedvezőtlen színben tünteti fel.

Az ítélet nem jogerős.