Szegedi Csanád: Zsidózni borzalmas

Vágólapra másolva!
Szegedi Csanád szerint borzalmas, ha valakit kirekesztenek, és hibásnak érzi magát amiatt, hogy hétfőn a parlamentben Gyöngyösi Márton a magyarországi zsidóság összeírása mellett érvelt.
Vágólapra másolva!

A volt jobbikos képviselő, Szegedi Csanád pénteken a parlamentben hétfőn elhangzott Gyöngyösi-beszédre reagálva nyilatkozatot adott ki, amelyben borzalmasnak nevezte, ha valakit a származása miatt kirekesztenek. Szegedi Csanádról, a Jobbik korábbi alelnökéről és EP-képviselőjéről júniusban derült ki, hogy anyai ágon zsidó származású, ezután Szegedi lemondott a Jobbikban betöltött tisztségeiről.

Hétfőn Gyöngyösi Márton azt mondta a parlamentben, hogy fel kéne mérni, hány zsidó származású ember van a kormányban és az Országgyűlésben, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Gyöngyösi, aki később bocsánatot kért szavaiért, amiket szerinte félreértettek, a felmérést a Magyarországon élő összes zsidóra kiterjesztette volna.

Szegedi a pénteki közleménye szerint saját magát is hibásnak érzi abban, hogy "a magyar közbeszéd ilyen lesújtó mélységekbe jutott".

"Csak az az ember értheti meg, milyen súlyos dolog kirekesztettnek lenni, aki saját bőrén élte meg a származás miatti kirekesztést. Én, aki valamikor tagja és aktív építője voltam a nemzeti radikális oldalnak, akkor értettem meg, milyen borzalmas, ha valakit származása miatt kirekesztenek, amikor saját zsidó származásomról értesültem, és értesült környezetem. Bűntudattal gondolok azokra - a nem is annyira régmúlt időkre - amikor magam is hasonló kijelentéseket tettem. Szüleink, nagyszüleink nemzedékének és gyermekeink jövőjének tartozunk annyival, hogy zsidó és nem-zsidó magyarokként ne engedjük terjeszkedni a pusztító gyűlöletet" - írta Szegedi.

Szegedi is zsidózott korábban

Szegedi Csanád korábban nem rejtette véka alá a zsidókkal szembeni ellenszenvét. Egy 2010-es televíziós műsorban a politikus arról beszélt, hogy "mi a probléma a nemzeti radikális oldalon a zsidóság kérdésével", és azzal vádolta a zsidó származású értelmiséget, hogy az elmúlt 20 évben meggyalázták a Szent Koronát, a Szent Jobbot, és "kulturális elnyomást" folytattak Magyarországon.