Kövér visszadobhatja a komolytalan indítványokat

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága kivizsgálta Kövér László felvetését és úgy döntött: a házelnök a jövőben visszautasíthatja a komolytalan törvényjavaslatok tárgyalását.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés elnökének joga és kötelessége visszautasítani a "nyilvánvalóan komolytalan és sértő tartalmú" törvényjavaslatokat vagy más parlamenti indítványokat - az erről szóló általános érvényű állásfoglalást hétfőn fogadta el az alkotmányügyi bizottság.

A döntés előzménye, hogy Kövér László házelnök állásfoglalást kért arról, hogy élhet-e az indítvány visszautasításának jogával, amennyiben úgy látja, hogy egy törvényjavaslat tárgyalásra és határozathozatalra alkalmatlan. Az Országgyűlés elnöke két előterjesztést mellékelt leveléhez: az egyik az LMP-s Schiffer András és Szél Bernadett "feudális jellegű jogviszonyok megszüntetéséről" szóló törvényjavaslata, amely szerint közmunkások és rabok nem dolgozhatnának állami és önkormányzati vezetők, képviselők földjein vagy üzemeiben, a másik pedig az MSZP-s Szanyi Tibornak az előzetes választási feliratkozásról benyújtott javaslata.

Salamon László, az alkotmányügyi bizottság KDNP-s elnöke a bizottsági vitában azzal érvelt, hogy az ilyen indítványok tárgyalása nem egyeztethető össze az Országgyűlés tekintélyével.