Inkább a féreg kell az orvosoknak, mint egy idióta ötlet

hálapénz, orvos, kórház,
Vágólapra másolva!
Értelmetlen és felesleges intézkedésnek tartják a megkérdezett kórházigazgatók és orvosok, hogy az új munka törvénykönyve engedélyhez köti a hálapénz elfogadását. A szerintük idióta rendelkezés nem oldja meg a problémát, inkább még több pénz kellene az orvosoknak, hogy eltűnjön a hálapénz. Ráadásul ellenőrizni sem lehet majd, hogy ki nyúl a betegek zsebébe, a kussolj-ezresek pedig amúgy is csodákra képesek.
Vágólapra másolva!

"Idióta rendelkezés" - mondta az egyik Tolna megyei kórház főigazgatója arról, hogy az új munka törvénykönyve a jövőben munkáltatói engedélyhez kötné például a borravaló vagy a hálapénz elfogadását. Az új rendelkezés értelmében a munkavállaló a munkáltatója előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el vagy nem köthet ki. A Népszabadság korábban arról írt, hogy a passzust, amelyről "elfelejtették értesíteni" Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, tavaly ősszel váratlanul fogadtatta el a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca.

Az [origo] által megkérdezett kórházi vezetők többsége azt mondta, hogy rá fognak bólintani a hálapénzre. A tatabányai Szent Borbála kórház vezetése hétfőn döntött úgy, hogy a jogszabályi keretek között az orvosok megtarthatják az utólagos hálapénzt - közölte az intézmény sajtóosztálya az [origo]-val. Az egri Markhot Ferenc kórházban egyelőre tanulmányozzák a jogszabályt, a héten dönt a kérdésben a vezetés. A siklósi kórház főigazgatója viszont nem akart nyilakozni, mondván: a hálapénz "ebben a kórházban nem téma".

A Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója, Rácz Jenő a napokban jelezte, hogy az intézményben engedélyezni fogja a hálapénz utólagos elfogadását. A Magyar Kórházszövetség elnöki posztját is betöltő Rácz egy televíziós műsorban úgy fogalmazott: a hálapénz ügyének rendezése bonyolult dolog, és egy jogszabályi tiltással nem lehet megoldani ezt a problémát. "A paraszolvencia most nem vonható ki a magyar egészségügyből" - mondta a bajai kórház főigazgatója, aki saját bevallása szerint nagyon meg lenne lepődve, ha a kórház szakmai testülete a tiltás mellett foglalna állást.

Féreg a testben

Ha valóban életbe lép a törvény, akkor azt be kell tartani - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója az [origo]-val. "Nem fogom megtiltani a hálapénz utólagos elfogadását, mert sajnos az évtizedek alatt kialakult rossz gyakorlat miatt ez mára beleépült az orvosok megélhetésébe" - mondta az intézményvezető. Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatban miként kell ezt az utólagos engedélyezést elképzelni, azt felelte: a kórház működési szabályzatába építik be a törvény ide vonatkozó passzusát, tehát intézményi szinten szabályozzák a hálapénz elfogadását.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A veszprémi kórházban dolgozó egyik sebész-szakorvosjelölt azt mondta az [origo]-nak: teljesen kimeríti a cinizmus kategóriáját a hálapénzre is vonatkozó törvényi passzus, mert az semmilyen módon nem rendezi a paraszolvencia körüli problémát. "Mindannyian tudjuk, hogy a hálapénz egy olyan féreg az orvostársadalom testében, amit, ha kihúznának, meghalna az egész" - fogalmazott Dénes Tamás. Az orvos saját bevallása szerint elfogadja a hálapénzt, azonban nem akar hosszú távon egy olyan rendszerben dolgozni, ahol tulajdonképpen ez biztosítja a megélhetést.

"Képtelenség megbecsülni, hogy mennyi hálapénz forog ma Magyarországon" - mondta a veszprémi orvos, aki szerint semmi érdemi változást nem hoz majd a tiltó rendelkezés. "Magasról tesznek majd rá az orvosok, egy-két hétig beszélnek róla, de a jelenlegi rendszer nem fog változni. Aki eddig elfogadta, az ezután is el fogja" - mondta. Dénes szerint az egyetlen megoldás a fokozatos, többlépcsős béremelés lenne, aminek a végén életbe lépne egy olyan jogszabály, ami büntetné a hálapénz elfogadását és adását.

A férfi kollégáival már 2010-ben benyújtott az Országos Választási Bizottsághoz egy népszavazási kezdeményezést a hálapénzről. A kérdés arra vonatkozott, hogy a hálapénz adása és elfogadás büntethető legyen-e. A bizottság elutasította a beadványt, az Alkotmánybíróság pedig nem adott helyt a fellebbezésnek. "Mi ebből azt szűrtük le, hogy olcsóbb a kormánynak a hálapénzzel, mint nélküle" - fogalmazott az orvos.

Ki tudja, mit ad Kovács Pistike?

Az új rendelkezést idiótának nevező kórházigazgató is azt mondta az [origo]-nak, hogy sokszor, sokféleképpen próbálták már megszüntetni a hálapénzt, ez azonban nem fog eltűnni, míg nincs megfelelő bér az egészségügyben. "Nem is lehet ezt a dolgot megtiltani, nincs is technikai lehetőség rá, hogy ellenőrizzék a betartatását. Ez a rendelet nem betartható, nem ellenőrizhető" - fogalmazott az igazgató, aki a kórház vezetésével együtt a héten hoz döntést arról, hogy a jövőben engedélyezik-e az utólagos paraszolvenciát. "A beléptetőcédulával könnyen tudom ellenőrizni, hogy a kollégák bent vannak-e reggel nyolc órakor a helyükön. Hogyan ellenőrizzem, hogy elfogad-e hálapénzt? Nem tudok azzal mit kezdeni, hogy a doktor a műtét után az utcasarkon találkozik a Kovács Pistikével, aki ki tudja, mit ad neki" - mondta a kórház vezetője.

Forrás: MTI/Beliczay László

A betegek árulkodnak majd

Az a kórházvezető, aki nem engedi meg a hálapénz utólagos elfogadását, rituális öngyilkosságot követ el - mondta az [origo]-nak a fiatal szakorvos, Péter. A férfi saját bevallása szerint rettenetesen utálja a hálapénzt, "ha kapok, én abban a pillanatban szét is osztom a műtős fiúk és lányok között". A szakorvos szerint a pénz elfogadásának pillanata szörnyen megalázó, viszont nem a büntetés a megoldás. "Büntessenek meg akkor, ha európai színvonalú fizetésem van. Utána önként vállalom, hogy máglyán égessenek el, ha elfogadom a hálapénzt" - mondta az orvos, aki úgy véli: muszáj lesz a kórházigazgatóknak engedélyezniük a dolgot, mert ha betiltják, könnyen előfordulhat, hogy az eddig az itthon maradás mellett döntő orvosok is külföldre mennek dolgozni.

"Nem hiszem, hogy az orvostársadalom egymásra fújna" - mondta a férfi, aki szerint az orvosok között nem jellemző, hogy beköpjék egymást, ha a tiltás ellenére mégis elfogadják a hálapénzt. Arra számít, hogy az ellenőrzések, ha lesznek, akkor próbaszerűek, beugratósak lesznek, a tettenérésre fogják helyezni a hangsúlyt.

A fiatal sebész úgy gondolja: inkább a betegek lesznek azok, akik felnyomják azokat az orvosokat, akik a tiltás ellenére elfogadják a hálapénzt: "azok, akik most is az úgynevezett 'kussolj-ezreseket' adják az ügyeletből házhoz hívott orvosoknak". Kérdésünkre, hogy pontosan mit jelent a kussolj-ezres kifejezés, a sebész azt felelte: a betegek egyre lustábbak, nincs kedvük órákat várni a délelőtti rendelésen, ezért kihívják magukhoz az ügyeletet egy háromnapos torokfájásra, majd rögtön az elején egy ezrest nyújtanak az orvos felé. "Szerintük ezzel el van intézve a dolog, ez az ára annak, hogy az orvos ne álljon neki papolni" - mondta.

Hétfőn megkerestük az Emberi Erőforrás Minisztériumot, valamint a változtatást kezdeményező Nemzeti Gazdasági Minisztériumot is, hogy megtudjuk, mit várnak az intézkedéstől. Cikkünk megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium azt írta, hogy a rendelkezéssel egyrészt megpróbálják "kifehéríteni" az ide tartozó juttatásokat. A szabály - írták - ezen túl a munkavállalkóat is védi, mert ha a főnök engedélyt ad a hálapénz vagy a borravaló elfogadására, akkor nem csökkentheti erre a pluszjövedelemre hivatkozva a munkabért.