Hiányolja a nemzeti drogstratégiát az ombudsman

Vágólapra másolva!
Egy év alatt keveset fejlődtek a kábítószerrel kapcsolatos szabályozások Szabó Máté szerint. Az ombudsman úgy véli, hiányzik a stratégiai útmutatás, és továbbra sem tudnak mit kezdeni a hatóságok a dizájner drogokkal.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté szerint késik a nemzeti drogstratégia, valamint a végrehajtását szolgáló akciótervek elfogadása, és továbbra sincs olyan eljárás, amely lehetővé tenné az újonnan megjelenő dizájner drogok gyors tiltólistára vételét. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében kifejtette: az ombudsman már másodszor vizsgálta a kábítószerekkel kapcsolatos szabályozást és a gyakorlatot, és többnyire ugyanazokat a megállapításokat tette, amelyeket az ENSZ kábítószer-ellenes világnapján egy évvel ezelőtt megfogalmazott.

Szabó Máté kiemelte, hogy az új nemzeti drogstratégia elfogadásának elhúzódása miatt a kábítószerügyekben már két éve stratégiai útmutatás, egyértelműen megfogalmazott szakmai célok nélkül folyik a munka. A biztos szerint a jelenlegi ellátórendszer nem alkalmas a gyermek- és ifjúságaddiktológiai ellátásra. A gyermekpszichiátriákon nem megoldott a szenvedélybeteg kiskorúak elkülönítése a többiektől, a felnőtt addiktológiai osztályokon pedig a gyermekek elkülönítése a felnőttektől, ezért sérül a testi és lelki egészséghez fűződő alapvető jog.

A büntető törvénykönyv tervezett szigorításával kapcsolatban az alapvető jogok biztosa kifejtette: a kábítószerrel visszaélés büntetőjogi szigorítása nem alkalmas arra, hogy hatékonyabbá tegye a drogfogyasztók ellátását az egészségügyi és szociális ellátórendszerben.