Főrendőröket vittek el a kommandósok

Vágólapra másolva!
Két vezető beosztású rendőrt és két civil személyt vettek őrizetbe korrupció gyanújával a központi Nyomozó Főügyészség munkatársai. Az elfogásban a TEK is részt vett.
Vágólapra másolva!

Korrupció gyanújával vezető beosztású rendőröket vettek őrizetbe csütörtökön - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. A közlemény szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján civilek ellen is büntetőeljárás indult az ügyben.

A közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség - a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárító Központ, a Készenléti Rendőrség és speciális egységek részvételével - két vezető beosztású rendőrt és két civil személyt fogott el, számos helyen házkutatást tartott, és ezt követően vették őrizetbe a gyanúsítottakat.

A hvg.hu úgy tudja, az egyik gyanúsított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője, Kalmár Tamás.

Korábban is nyilvánosságra kerültek hírek rendőrségi visszaélésekről. A rendőrség nevében, de saját számlára dolgoztak rendőrök a BRFK-n - írta tíz napja a Népszabadság. Pintér Sándor belügyminiszter pár nappal később nem erősítette meg a hírt, de elismerte, hogy történtek szabálytalanságok.

A Népszabadság információi szerint a BRFK rendőrei feketén, számla és szerződés nélkül végeztek olyan szolgáltatásokat, amelyekért a rendőrség egyébként pénzt kér. A lap úgy tudta, az eljárással összefüggésben menesztettek két rendőri vezetőt.

A Magyar Nemzet pedig azt írta május közepén, hogy egy visszaélési ügy a Forma-1-es versenyző, Jenson Button május 1-jei látogatása után pattant ki véletlenül. A pilóta kíséretéhez tartozó egyik kocsi karambolozott Budapesten, az ezt követő vizsgálat olyan, a rendőri intézkedéskor elkövetett visszaéléseket derített fel, amelyek miatt a BRFK átfogó ellenőrzésbe kezdett.

A versenyautót szállító kamion a repülőtérre tartva szenvedett balesetet. A karambol nem okozott nagyobb kárt, de mint kiderült, a rendőrség olyan járművel biztosított, amely nem szerepelt a magyarországi nyilvántartásban. A hatósági kíséretet szerződéskötés előzi meg, amelyben pontosan rögzíteni kell a konvoj összetételét. A közlekedésrendészeti főosztályon indított visszamenőleges vizsgálat feltárta, hogy az ott dolgozók lényegesen több túlórát számoltak el maguknak a teljesítésnél, és ezzel jelentős bevételre tehettek szert.

Pintér Sándor belügyminiszter a május elején indoklás nélkül visszavonta Markó Attila ezredesnek, a BRFK vezetője rendészeti helyettesének, Hatala József, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője pedig Jánosik István ezredesnek, a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjének megbízását. Később szintén indoklás nélkül mentették fel a biztosítási osztály irányítóját, Ács Emesét, majd Csörget Zoltánt, a biztosítási osztály kiemelt főreferensét, valamint egy másik beosztottat. Az érintettek közül a BRFK tájékoztatása szerint hárman fegyelmi eljárás alatt is állnak a testületnél.