Törvénybe foglalják a nemzeti konzultációkat

Vágólapra másolva!
Az erről szóló javaslatot pénteken nyújtotta be a parlamentnek Koszorús László fideszes képviselő. A kormány tavaly a szociális konzultáció során felmerült adatvédelmi problémák miatt került konfliktusba az ombudsmannal.
Vágólapra másolva!

Módosítási javaslatot nyújtott be a lakcímnyilvántartásról szóló törvényhez Koszorús László fideszes képviselő. A parlament honlapján olvasható indítvány lehetővé teszi, hogy a Miniszterelnökség a törvény szerinti nyilvántartásból név- és lakcímadatok szolgáltatását kérhesse a kormány által meghatározott ügyekben.

Az alkotmányról szóló nemzeti konzultációhoz tavaly 920 ezren küldték vissza válaszaikat a kormány kérdéseire. A beérkezett válaszokat módosító indítványok formájában adták be az alkotmányhoz. Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy azok, akik visszaküldték a véleményüket, "biztosak lehetnek benne, hogy a szavukat majd kiolvashatják az alkotmány végleges formájából".

Tavaly a kormány és az akkori adatvédelmi biztos között a szociális konzultációban kezelt adatok miatt kirobbant egy adatkezelési konfliktus. Az adatvédelmi biztos a személyes adatoknak a kezelését bírálta, mire a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter úgy reagált, hogy szerinte Jóri azért kötött bele a kérdőívekbe, mert így akar visszavágni azért, hogy az új alaptörvény megszünteti a pozícióját.