Felfüggesztett börtön a lövöldöző kormányőrnek

Vágólapra másolva!
A nem jogerős ítélet szerint bizonyítható, hogy három éve szándékosan lőtt rá egy kormányőr a felszólítása ellenére elinduló taxira, ezért nemcsak felfüggesztett börtönre ítélték, de elrendelték a lefokozását is.
Vágólapra másolva!

Hat hónap - három évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön nem jogerős ítéletében azt a kormányőrt, aki csaknem három évvel ezelőtt, az akkori Önkormányzati Minisztérium budapesti, Mérleg utcai épületénél rálőtt egy taxira. Az első fokon eljáró bíróság egyúttal elrendelte a férfi lefokozását.

A vádirat szerint a rendőrtiszti főiskolát végzett fiatalember a Köztársasági Őrezred tagjaként 2009. május 15-én a minisztériumi épületnél látott el szolgálatot, amikor a kora reggeli órákban a tárca dolgozói számára fenntartott egyik parkolóhelyre egy taxis állt be.

A kormányőr figyelmeztette a sofőrt, hogy rossz helyen parkol, ám a taxis kiszállt a járműből, és elment. Mire visszaért, a kormányőr rögzítette a szabálytalankodó gépjármű adatait, és kérte a taxis személyi okmányait. Ekkor a taxis beült az autóba, de mielőtt elindulhatott volna, a kormányőr szorosan a jármű elé állt, mire a taxis sebességbe tette a járművet, és többször megpróbált elindulni. Erre a kormányőr félreugrott, majd a távozó jármű hátsó kerekeire leadott három célzott lövést, ebből kettő az autót találta el a jobb oldali első ajtaján, illetve a csomagtartón, egy lövedék pedig az utcán gellert kapott, és egy járókelő lábát könnyebben megsebesítette.

A bírónő az ítélet indoklásakor elmondta: bizonyítottnak látta, hogy szándékosság történt. Hozzátette: a vádlott kormányőrként nem tanúsított példamutató magatartást, így méltatlanná vált az egyenruha viselésére. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.