Mága Zoltán búcsúztatta a Costa Concordia magyar áldozatát Kispesten

cigányzenekar búcsúztatta Fehér Sándort, az olasz luxushajó balesetének egyetlen magyar áldozatát Kispesten, Costa Concordia
Vágólapra másolva!
Roma szokás szerint cigányzenekar búcsúztatta Fehér Sándort, az olasz luxushajó balesetének egyetlen magyar áldozatát Kispesten. A neves zenészdinasztiából származó hegedűs temetésén Mága Zoltán mondott beszédet.
Vágólapra másolva!

A kispesti temetőben temették el Fehér Sándor hegedűművészt, aki a január közepén zátonyra futott luxushajó balesetének egyetlen magyar áldozata volt. Fehér Sándor zenészként dolgozott a hajón, amely január 13-án éjjel a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A luxushajó fedélzetén 4229-en tartózkodtak, közülük 3209 turista a világ 62 országából. Eddig 17 halottat találtak, és 15 eltűntet keresnek. A hajón 12 magyar volt.

A neves zenészdinasztiából származó, főként klasszikus zenét játszó Fehér Sándort, a katasztrófa egyetlen magyar áldozatát roma szokás szerint cigányzenekar búcsúztatta.

Mága Zoltán hegedűművész a szertartáson a zenésztársak és a család nevében mondott beszédében hősnek nevezte zenésztársát, utalva a túlélők beszámolóira, miszerint a zátonyra futott hajón utazó, síró gyerekeket nyugtatgatta, mentőmellényt adott rájuk, majd egy órán át segítette az utasok mentését. Látta, hogy a gyermekek már biztonságban vannak, de ő még tovább segédkezett, majd hirtelen eltűnt, senki nem látta többé - idézte fel.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson!

"Fehér Sándor akaratlanul vált hőssé, emberi nagysága példaként szolgál az egész világ számára, így neve joggal kerül be a hős hegedűsként a történelembe" - fogalmazott Mága Zoltán, azt hangsúlyozva, hogy zenésztársa másként és másképp szeretett volna hőssé válni: a tanulás és a tanítás, a tehetségek ápolásában akart jeleskedni. "Ilyen címet, rangot senki nem akar magának, mert az önfeláldozás csak a legnemesebb lelkekből születik" - hangoztatta.