Vágólapra másolva!
Újabb négy miniszter igényelte a megkülönböztető jelzés használatát. Ezzel Matolcsyn kívül már minden miniszter és közjogi méltóság használja szolgálati autóján a kék villogót. A villogók használatát egy tavaly év végi jogszabály-módosítás tette lehetővé.
Vágólapra másolva!

Egy tavaly év végi jogszabály-módosítás eredményeként egyre több politikus használ megkülönböztető jelzést az autóján. Az idén januártól kiemelt államérdekre hivatkozva lehetőség nyílt kék lámpát szerelni a minisztériumi autókba. Összesen négy miniszter is élt az alkalommal, és igényelt autójára kék villogót. Nekik nem kell félniük a dugóktól, csak bekapcsoltatják a szirénát, és sofőrjük utat törhet az autók között - írja a Blikk.

Eddig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kérte a megkülönböztető jelzés használatát.

Ez azt jelenti, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteren kívül már valamennyi tárcavezetőnek van kék lámpás autója, mivel Pintér Sándor belügyminiszter, Martonyi János külügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint Németh Lászlóné fejlesztési miniszter korábban is jogosult volt a megkülönböztető jelzés használatára.

Az érintett miniszterek egyelőre nem nyilatkoztak, miért igényelték a megkülönböztető jelzés használatát.

A minisztereknek természetesen nem maguknak kell vezetniük az autót, ha fontos dolguk van, mivel év elejétől már a készenléti rendőrség biztosítja számukra a speciálisan felkészített biztonsági sofőröket, akik ki vannak képezve a megkülönböztető jelzést használó jármű vezetésére is.

A legfőbb közjogi méltóságoknak eddig is járt a biztonsági sofőr és a kék lámpa. Januártól azonban itt is bővült a kör, mivel az idén már Polt Péter legfőbb ügyész is védett személynek minősül, így neki is automatikusan jár a megkülönböztető jelzés. Rajtuk kívül az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László autója is el van látva kék villogóval, ő külön szerződés alapján kaphatta meg ezt a kiváltságot.