Két vízió közül választ az LMP

Vágólapra másolva!
A párt hosszú távú stratégiájáról dönt a hétvégén az LMP. Egyelőre két út kristályosodik ki, ezekről dönthet az LMP kongresszusa. Az egyik szerint nem csatlakoznak az Együtt 2014 mozgalomhoz, de együttműködnek vele, a másik szerint csatlakoznak, de akkor vétójogot és a programjuk elfogadását kérik cserébe.
Vágólapra másolva!

Szombat este lezárult a stratégiáról szóló, és megkezdődött az együttműködésről szóló vita az LMP hétvégi kongresszusán. Az együttműködésről indított vita során a delegáltaknak határozatot kell hozniuk arról, hogy együtt akarnak-e működni az Együtt 2014-gyel.

A vita végén a delegáltak a párt stratégiájának és az együttműködésnek az elfogadásáról is szavaznak. Az MTI információi szerint két, az esetleges együttműködésről szóló javaslat van terítéken. Az egyik kizárná az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást adna arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködésről. Ennek feltétele lenne az, hogy partnereik "tisztázzák a múlthoz való viszonyukat".

A másik lehetséges elképzelés szerint az LMP megkezdené az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a 17 pontban összefoglalt "vízió" lenne, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Ezek egy új adórendszertől a paksi atomerőmű bővítésének leállításáig terjednek. Emellett egy esetleges belépést - amiről a párt januári kongresszusa szavazna - attól tenne függővé, hogy az LMP vétójogot élvezne az együttműködéshez később csatlakozó szervezetek, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének meghatározásakor.

A Hvg.hu információja szerint Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese "szenvedélyes beszédben" érvelt az Együtt 2014-gyel való együttműködés mellett. Szerinte nem lesz olyan ellenzéki párt 2014-ben, amelyik egyedül indulna (vélhetően a Jobbikot nem értette ide.) Volt egy másik küldött is, akit a HVG nem nevezett meg, aki azzal érvelt, hogy ha nem működnek együtt, akkor "ott állnak majd letolt gatyával a választásokon".

Az LMP szorult helyzetben van, mivel választania kell a kormányt leváltani képes baloldali szövetség és az önálló identitás megőrzése között. A párt vasárnap délelőtt tart sajtótájékoztatót arról, hogyan döntöttek végül.