A rendőrség vizsgálja a kajászói gazdákat

Vágólapra másolva!
A kormány felhívására Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt először, a szerintük jogtalanul elnyert földeket felszántó kajászói gazdák ellen az ORFK indított vizsgálatot. Egyelőre csak adatokat gyűjtenek.
Vágólapra másolva!

A kajászói esetet az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálja, és a megállapított törvénysértés mértékének megfelelően vagy saját hatáskörben kezdeményez eljárást, vagy feljelentést tesz az illetékes hatóságoknál - közölte hétfőn délután a Belügyminisztérium, hozzátéve, hogy a belügyminiszter a hivatalba lépésével egyidejűleg egyértelműsítette, hogy az ország területén a hatályos törvényeknek megfelelő magatartást kell tanúsítania mindenkinek. A közlemény szerint jelen pillanatban a rendőrség a történeti tényállási elemeket gyűjti össze és értékeli.

A Fejér Megyei Hírlap vasárnapi beszámolója szerint az állami földhöz nem jutott kajászói gazdák elkezdtek beszántani 70 hektárt abból a területből, amely szerintük jogtalanul került a nyertes pályázóhoz. Az akcióban részt vett Boór Ferenc, a Fejér Szövetség szóvivője és Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Parlament mezőgazdasági bizottságának a tagja is.

A kajászói jogellenes földfoglalások miatt feljelentéseket tett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), amely az MTI-hez hétfőn délután eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy minden lehetséges jogi eszközzel fellép a földfoglalók ellen. Az NFA leszögezte, hogy a pályázatok során mindenkor a törvények szerint jár el.

A kormány hétfőn délelőtt közölte, hogy a kajászói gazdák akciója a jogállamiság normáival ellentétes és nyilvánvalóan politikai indítékú, megtévesztő szándékú. Ezért a kormány felkérte az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében - közölte a Kormányszóvivői Iroda. Ez után adta ki a közleményét a Belügyminisztérium.

A kajászói gazdák akciójáról és a kormány válaszáról itt olvashat bővebben.