Fű, fa, virág lesz Kun Béláékból

kommunista utcanevek, a fidesz átnevezné az összes kommunistáról elnevezett utcát
Vágólapra másolva!
Hogy hívják jövőre a Lenin, a Szamuely és a Kun Béla utcát? Ezen gondolkodik mostanában több polgármester, akinek a településén a rendszerváltás óta sem cserélték le a kommunista utcaneveket. Egy KDNP-s törvényjavaslat szerint január elsejétől nem maradhatnak a régi nevek. A lakók ingyen csináltathatnak maguknak új iratokat, de a településeknek tízezreket kell költeniük a táblákra, ezért sokan úgy gondolják, a Majakovszkij utca átnevezése helyett értelmesebb dolgokra is költhetnék a pénzt.
Vágólapra másolva!

"Legszívesebben művészekről nevezném el a mostani kommunista nevű utcákat, de az is lehet, hogy fű, fa, virág lesz a Kun Béla vagy a Szamuely utcából" - mondta az [origo]-nak Kiss Edit, Martfű polgármestere arról, hogy január elsejétől a tervek szerint át kell nevezni a kommunista utcaneveket. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfűn tavaly már Gesztenye sorra keresztelték a Lenin utcát, most hat-nyolc utcát érinthet a változás. Az országban Martfű mellett több tucat olyan település van, ahol le kell majd szedni a Lenin, Tanácsköztársaság vagy Vörös Hadsereg utca tábláit.

A héten kezdődött annak a kormánypárti törvényjavaslatnak a vitája, amely megváltoztatná a kommunista rendszerre utaló utcaneveket, és megtiltaná azt is, hogy cégek vagy sajtótermékek ilyen neveket viseljenek. A javaslat egyik benyújtója, a KDNP-s Stágel Bence a kötelező névcseréket az [origo]-nak azzal indokolta, hogy a rendszerváltás után 22 évvel "véget kell vetni a különös időutazásnak". A képviselő szerint ez a törvényjavaslat "egy finom nyomásgyakorlás", hogy az érintett falvak és városok nevezzék már át a kommunista utcákat.

A benyújtott javaslat mellékletében egy lista is található arról, hogy mely településeken milyen utcanevekere vonatkozik a névcsere. Eszerint a Lenin, a Ságvári Endre, a Szamuely Tibor és a Kun Béla mellett az összes Néphadsereg, Felszabadulás, Április 4. vagy November 7. utcát, de a Frankel Leó utcákat is át kell nevezni. Stágel Bence szerint lehet vitatkozni arról, hogy például Frankel Leó, aki a párizsi kommün munkaügyi minisztere volt 1871-ben, mennyire vállalt szerepet a XX. századi kommunista rendszer előkészítésében, de a képviselő szerint egyértelmű, hogy kommunista nyomásra neveztek el róla utcákat. "Ha lesznek nagyon problémás esetek, akkor a tervek szerint a Magyar Tudományos Akadémiától lehet véleményt kérni" - mondta a képviselő. Például a Május 1. utcákról is meg lehet majd kérdezni az Akadémiát, de a képviselő szerint azokat nem kellene átnevezni.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Január elsejétől minden kommunista rendszerre utaló nevet le kell cserélni

Az önkormányzatnak kell a zsebébe nyúlnia

"Háromszor nekifutottunk korábban, de az örkényiek háborogtak: nem kifejezés, hogy teljesen elutasították" - mondta Kovács István, Örkény polgármestere. A Pest megyei Örkényen még mindig létezik Lenin, Münnich Ferenc vagy Marx Károly utca, és a település vezetője szerint több mint tíz utcát érinthet a változás. Kovács István szerint az emberek nem akartak azért rohangálni, hogy minden igazolványukban átírják az adatokat, még akkor sem, ha ez nekik nem került volna pénzbe. Egy Münnich Ferenc utcában lévő üzlet tulajdonosa is ezért ellenzi a névcserét: "rengeteg adminisztráció, idő, utánajárás kell a hatósági engedélyek átírásához". Még az sem vigasztalta, hogy a szabályok szerint a lakóknak és a vállalkozóknak is ingyenes lesz minden okmánycsere és átírás.

"Ennyi pénz van, hogy fölösleges táblacserékre dobjuk ki?" - kérdezett vissza egy örkényi nő, aki a Majakovszkij utcában lakik. "Nem vagyunk kommunisták, de nekünk semmi bajunk ezekkel a nevekkel, megszoktuk, költsük inkább hasznosabbra a pénzt" - mondta a nő, aki elismerte, hogy ha Budapesten ügyet intéz, mindig magyarázkodnia kell, hogy biztosan így hívják-e most is az utcát.

Már a Sarló utcát is átneveztük

A fideszes és KDNP-s képviselők javaslatában megtalálható Tiszadob is, ahol a polgármester szerint már több mint egy évtizede átnevezték az összes kommunista utcát. "A Lenin utca nálunk már régen Andrássy, minden táblát lecseréltünk, már a Sarló utcát is átneveztük" - mondta az [origo]-nak Bán György polgármester. A félreértés azért lehet, mert a Google térképein, sőt a GPS-eken is a régi utcanevek alapján lehet tájékozódni. A polgármester szerint a jegyző megvizsgálja, kinek kell szólni, hogy Tiszadob lekerüljön a kommunista utcák térképéről. A törvényjavaslatot benyújtó Stágel Bence erre úgy reagált, hogy elnézést kér azoktól a településektől, amelyek nem jogosan kerületek fel a listára, mert már megváltoztatták az utcaneveket.



Örkény polgármestere ellenzi a kötelező névcserét. Nemcsak azért, mert "hatalmi szóval beleszólnak az örkényiek életébe", hanem a várható költségek miatt is. Kovács István szerint egy új tábla legyártása és felszerelése 5-10 ezer forintba kerül, ezt minden sarokra ki kell rakni, ráadásul a lakcímkártyák és egyéb igazolványok átírását is az önkormányzatnak kell fizetnie. A Fejér megyei Perkáta polgármestere, Somogyi Balázs néhány 100 ezer forintos költséggel számol, mert náluk a tervek szerint 11-12 utcának kell lecserélni a nevét. A KDNP-s Stágel Bence erre azt mondta: "Érthető a költségekért aggódó polgármesterek kifogása, de a mi indokaink nyomósabbak, hiszen az utcaneveknek is jelezniük kell, hogy demokráciában élünk."

Perkátán Huahsziang utcát is terveznek

A polgármesterek minden kifogás ellenére már gondolkodnak azon, milyen névre keresztelnék át az érintett utcákat. "Sok híres embert termelt a magyar föld, biztos találunk megfelelő embereket" - mondta az örkényi polgármester, aki például örülne, ha a Marx Károly, a Kun Béla vagy a Dimitrov utca a jövőben Pálóczi Horváth István egykori helyi földbirtokos nevét viselné. Örkényen közmeghallgatáson és levélben is megkérdezik majd az ott lakókat.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
A Frankel Leó út sem maradhat

Martfűn "internetes ötletbörzét és szavazást" is tervez a polgármester, Kiss Edit szerint szóba jöhetnek majd ismert emberek, művészek, de elképzelhető, hogy a környéken található dió- vagy hársfáról kapja a nevét az utca. "Leninből is úgy lett Gesztenye sor, hogy sok a környéken a gesztenye" - mondta a polgármester, aki szerint az ott élők közül néhányan az átírás miatt biztosan háborogni fognak, az új utcaneveket azonban gyorsan megszokják.

Perkátán már több javaslat is érkezett a polgármesterhez arról, milyen új neveket kaphatnának a kommunista utcák. "Valaki bedobta Puskás Ferenc nevét, illetve többen szeretnék, ha testvérvárosainkról is végre elneveznénk utcákat" - mondta Somogyi Balázs. Ez azt jelenti, hogy az erdélyi Kisbácsról, a franciaországi Saint Maximinről, illetve egy pekingi városrészről, Huahsziangról is utcát fognak elnevezni Perkátán.