Elítélik a főszerkesztők az újságírók bántalmazását

Vágólapra másolva!
A Főszerkesztők Fóruma támogatja az Index hírportál szerkesztőségét abban, hogy feljelentést tegyen azok ellen a tüntetők ellen, akik az október 23-ai fővárosi demonstráción munkavégzés közben bántalmazták a portál egyik munkatársát.
Vágólapra másolva!

Október 23-án Budapest belvárosában tüntetők egy csoportja többször megütötte az Index újságíróját, akinek eltört az orra. Szász Barna kamerájával rögzítette a demonstrációt, amikor a tüntetők szidalmazni kezdték, majd bántalmazták.

A Főszerkesztők Fóruma a fizikai erőszak minden formáját elutasítja. "Elítéljük a munkáját végző újságíró bántalmazását, és támogatjuk az Index szerkesztőségének szándékát, hogy büntetőfeljelentést tegyen az ügyben" - írják szerdai közleményükben.

Az egyesület szerint az újságírói munka elengedhetetlen része az események minél életközelibb, minél hívebb bemutatása, különösen feszültséggel teli eseményeken és időszakokban. Az ilyen eseményeken különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak azok a kollégáink, akik kamerával vagy fényképezőgéppel dolgoznak, hiszen rajtuk már a felületes szemlélő is látja, hogy kívülállók, újságírók, így ők válnak a leggyakrabban atrocitások szenvedő alanyaivá, az egyébként is felhergelt, vagy - mint jelen esetben - egymást hergelő, agresszív tüntetők rajtuk élik ki indulataikat. Ahogy fogalmaznak,"a Szász Barnát ért támadás az egyénen és az újságírószakmán keresztül a széles körű, hiteles tájékoztatás és tájékozódás lehetőségét veszélyezteti, a nyilvánosság működését támadja".

Aki munkáját végző újságírót bántalmaz, az nemcsak bűncselekményt követ el - ugyanúgy, mint bármely bántalmazás elkövetője -, hanem az újságírás közéleti funkciójának teljesülését is gátolja - írja a közlemény.