Sydneyben is támadtak a dühös muszlimok

Vágólapra másolva!
Többen megsebesültek szombaton Sydneyben, ahol az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázó film ellen tüntetők rendőrökkel csaptak össze az amerikai főkonzulátus előtt.
Vágólapra másolva!

Ausztrália legnagyobb városában mintegy ötszáz muzulmán vonult fel az amerikai képviselet épületének közelében. "A mi halottainkat a mennybe, a ti halottaitokat a pokolba!", "Lefejezni mindenkit, aki az iszlámot gyalázza!" - ilyen és ehhez hasonló feliratok voltak olvashatóak a tiltakozók által magasra emelt transzparenseken.

Többen be akartak hatolni a főkonzulátus épületébe, de a rendfenntartók könnygázzal és kutyákkal megállásra kényszerítették őket. A tömegből válaszként üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendőröket. Az összecsapásokban többen súlyosan megsebesültek, köztük rendőrök is. "Ez nem erőszakos tiltakozásként indult, de az embereknek nem tetszik, ha azt látják, hogy testvéreiket kutyákkal támadják, és a végén a kórházban kötnek ki" - mondta az újságíróknak a tüntetők szóvivője.

Korábban Líbiában megölték az amerikai nagykövetet, és a Gázai övezetben is véres tüntetések robbantak ki egy film miatt, amely pszichopataként ábrázolja Mohamed prófétát. Az igénytelen akciófilmekre emlékeztető Muszlimok ártatlansága című film miatt forrongnak az iszlámhívők. A film ötletgazdája valószínűleg egy hétpróbás csaló, aki még a saját munkatársait is átvágta.

Ennek ellenére pénteken továbbterjedtek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a megmozdulások. Irakban, Libanonban, Indiában, a Gázai övezetben, Jemenben és Marokkóban is sokan tüntettek pénteken a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt. A Sínai-félszigeten fegyveres iszlamista beduinok egy olyan nemzetközi megfigyelőtábort is megtámadtak, ahol magyarok is állomásoztak (az incidensben magyarok nem sérültek meg, viszont több kolumbiait kórházba kellett szállítani).