Vágólapra másolva!
A Jobbik szóvivője, Dúró Dóra bocsánatkérésre szólította fel a fideszes Varga Istvánt, aki a nőket sértő kijelentéseket tett a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Bocsánatkérésre szólította fel szombati budapesti sajtótájékoztatóján a Jobbik szóvivője Varga István fideszes képviselőt a nők társadalmi szerepvállalásáról szóló parlamenti megjegyzése miatt. A fideszes politikus a családon belüli erőszak önálló bűncselekménnyé minősítéséről szóló népi kezdeményezés hétfői vitájában azt a megjegyzést tette a parlamentben, hogy ha a nők több gyermeket szülnének, akkor nem lenne családon belüli erőszak.

A Jobbik szerint "az a minimum", hogy Varga István elnézést kér azoktól a nőktől, akiket megbántott hétfői kijelentéseivel - jelentette ki Dúró Dóra. A Jobbik a nők és a férfiak egyenrangúságát és egyenlőségét vallja, de nem az egyformaságát - tette hozzá. Szerinte Varga István álláspontja az egyik véglet ebben a témában, az erre válaszul megfogalmazott LMP-s és MSZP-s álláspont pedig a másik.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Dúró Dóra a parlamentben

Szerinte azokban az országokban sikerült a népesség csökkenését megállítani, ahol a nők foglalkoztatását növelték. Éppen ezért a Jobbik szerint nem a munkahelyvédelmi akciótervben foglalt járulékcsökkentés a megfelelő eszköz a gyermekvállalási kedv ösztönzésére, hanem például a bölcsődei és napközis férőhelyek bővítése - tette hozzá.

A Varga István szavai kiváltotta botrány pálfordulásra kényszerítette a Fideszt a családon belüli erőszak büntetésével kapcsolatban. Hétfőn még lemosta a parlamenti napirendről a témát, péntekre azonban meggondolta magát a Fidesz frakciója, és mégis támogatja, hogy önálló tényállás legyen a családon, kapcsolaton belüli erőszak. A fideszes képviselőnők fellázadtak a párt ellenállása miatt, elmentek Orbán Viktorhoz is. A péntek délután bejelentett fordulatról itt olvashat bővebben.

A nőkkel szemben a parlamentben nem először hangzanak el sértő megjegyzések, ilyesmiről áprilisban egy pódiumbeszélgetésen Dúró Dóra már beszélt egyszer. A képviselőnőnek tavaly augusztusban született gyermeke, akit férjével, a szintén jobbikos képviselő Novák Előddel gyakran magukkal visznek a Parlamentbe. A kislány egy foteles tárgyalóban fekszik és mászik a plenáris ülés alatt, szülei pedig felváltva vigyáznak rá. Dúró azt mondta, képviselőtársai nem ritkán megbántják anyai mivoltában, amikor egy-egy parlamenti felszólalása közben olyan megjegyzéseket tesznek, hogy "Hol a gyereked?" vagy hogy "Miért nem vagy a gyerekeddel?"