Hőségriadó: Utat locsol a főváros, vizet oszt a MÁV

Vágólapra másolva!
Locsolják a főváros fő- és tömegközlekedési útvonalait, a lakótelepeket, valamint megnyitják az ivókutakat. A hőség várhatóan hétfőn csúcsosodik. Keddig hőségriadó van.
Vágólapra másolva!

A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóság pénteken közölte, hogy az ÁNTSZ által elrendelt másodfokú hőségriadó miatt Tarlós István főpolgármester arra kérte a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) tagvállalatait, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a hőség okozta kellemetlenség enyhítésére. Péntek reggel hat órától a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 22 locsolóautója permetezi a felhevült aszfaltot, hogy ezzel is csökkentse a lakosok hőérzetét és lenyomja a port, valamint a polleneket.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. kiemelten ellenőrzi az ivókutak működését; a társaság által kezelt területeken 110 kút közül 10 műszaki okokból vagy rongálás miatt átmenetileg nem működik. A hőség idején a társaság munkatársaitól lehet kérni a csapok megnyitását. Emellett folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és naponta többször hűtik a játszótereket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az érintett intézkedéseket a hőségriasztás időtartamának végéig, kedd éjfélig tartják fenn Budapesten. Az öt napra szóló hőségriasztás pénteken lépett életbe; a hőség várhatóan jövő hétfőn tetőzik, akkor a csúcshőmérséklet akár 39 Celsius-fok is lehet.

A tartóssá váló kánikula miatt péntek éjféltől jövő kedd éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Bőséges vízfogyasztást, vállakat takaró ruházatot, fényvédő készítményeket és hűtött helyiségeket ajánl védekezésül az ÁNTSZ.

Az országos tiszti főorvos a rendkívüli hőség miatt legutóbb június 30-tól július 4-ig rendelt el hőségriadót, majd miután a kánikula tartósabbnak bizonyult, július 9-én éjfélig meghosszabbította. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el nagy meleg esetén. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot az előrejelzések szerint. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Itt megtudhatja, milyen idő lesz a hétvégén, itt pedig, hogy a tikkasztó hőség milyen foglalkozások űzőinek jön igazán jól.