Szentendrén és Vácon volt a legdurvább a vasárnapi vihar

Vágólapra másolva!
Kidőlt fákhoz, feltépett tetőkhöz várják a tűzoltókat még 30-40 helyszínen Szentendrén és Vácott, ahol a legerősebben tombolt a vasárnap esti vihar. Csak kidőlt fák 17 épületet és 12 autót rongáltak meg, Vácon négy ember megsérült. A Pilisben járhatatlanok a kerékpározásra kijelölt utak.
Vágólapra másolva!

Szentendrén és Vácott még harminc-negyven helyszínre várják a tűzoltókat a vasárnapi vihar és heves esőzések miatt keletkezett károkhoz. Hétfő reggelig csaknem háromszáz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez Pest megyéből.

Szentendrén háztetőket bontott meg a vihar, számos lakásba befolyt a víz; a településen egy ideig áram sem volt. Vácott egy szabadtéri rendezvényt kellett félbeszakítani. Helyszíni beszámolók szerint a félelmetes erejű, szinte a "semmiből" érkező vihar elől a tömeg sátrakba, majd a recsegő-ropogó építményekből kifelé menekült. A hajóállomásnál térdig érő víz hömpölygött. A szervezők és segítőik kiürítették a színpadok környékét. Négyen sérültek meg könnyebben.

Folyamatosan csörög a telefon

A megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese szerint vasárnap estig 156, hétfő reggel 6 óráig összesen 289 káreseményt regisztráltak. A tűzoltók leggyakrabban fakidőlésekhez vonultak (17 épület és 12 jármű károsodott a rádőlt fa miatt), de a szél által megbontott tetők helyreállítása is sok munkát ad.

Szentendre és Vác térségében még mindig kritikus a helyzet, ebben a térségben tombolt legerősebben a hatalmas esőzéssel párosult vihar, amely komoly károkat okozott az ingatlanokban és az utakon. Mindkét településen még harminc-negyven káreset elhárításához várják a tűzoltókat, de a megyei igazgatóságon folyamatosan csörög a telefon.

Eltanácsolnak az erdei bringázástól

A vihar miatt járhatatlanokká váltak a kerékpározásra kijelölt utak a Pilisi Parkerdő területén, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kerékpározni indulókat, hogy kerüljék el a Pilis és Visegrádi-hegység útjait.

A burkolt, aszfaltozott utakat sok helyütt sár- és kőfolyások borítják, ami komoly balesetveszélyt jelent. Sok helyen bedőlt fák, letört ágak akadályozzák a közlekedést. Gyalog is nehezen járható a Rám-szakadék és a Holdvilág-árok. Visegrádon az Apátkúti-patak rakott nagy mennyiségű hordalékot a népszerű kirándulóhelynek számító Kaán-forrás felé vezető erdei útra.

Az erdőállományban és a parkerdei infrastruktúrában keletkezett károk felmérése és felszámolása folyamatban van. Az utak járhatóvá tételén minden lehetséges eszközzel dolgozik a társaság, közmunkásokat is bevetettek az utak takarítására. A helyreállítás várhatóan több hetet vesz igénybe - közölte a társaság.