Bolíviába utazott Gulyás Gergely a Tóásó-ügy miatt

Vágólapra másolva!
Bolíviába utazott a parlement emberi jogi bizottságának egyik alelnöke, hogy a Tóásó-ügyben vizsgálódjon - közölte egy bolíviai parlamenti képviselő. Az [origo] úgy tudja, Gulyás Gergely repült La Pazba a három éve börtönben ülő Tóásó Előd érdekében: a bolíviai sajtó szerint a magyar kormány mostantól jobban odafigyel Bolíviára, és hamarosan nyilatkozatot is kiad az ügyről.
Vágólapra másolva!

Magyar politikai küldöttség érkezett Bolíviába, hogy a három éve börtönben ülő Tóásó Előd ügyében tájékozódjon - jelentette több bolíviai internetes hírportál. A küldöttség a lapok szerint az úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben vizsgálódik, és találkozott a bolíviai felsőház egyik ellenzéki képviselőjével is.

Az ellenzéki képviselő, Roger Pinto közölte: a magyar delegáció tagja volt a magyar parlament emberi jogi bizottságának egyik alelnöke. Az [origo] úgy tudja, hogy a fideszes Gulyás Gergely utazott Bolíviába a Tóásó-ügy miatt. A bolíviai lapok szerint a magyar politikus, illetve egy "másik hivatalos magyar személy" egyeztetett a bolíviai ellenzékkel az ügyben felmerült jogsértésekről.

Roger Pinto szerint a magyar küldöttség azt mondta neki, hogy Európa már egy sor fontos projektet támogatott Bolíviában az emberi jogok, a szabadság és a demokrácia területén. Szerinte Gulyásék közölték: "ellentmondásos" lenne ezeknek a projekteknek a további finanszírozása, amikor Bolíviában Evo Morales kormánya "ellentmondásos álláspontokat képvisel" az emberi jogok és a demokrácia kérdésében".

A bolíviai képviselő szerint a magyar kormány a jövőben sokkal szorosabb figyelemmel fogja követni a szabadság és a demokrácia érvényesülését és a törvények betartását Bolíviában. Pinto elmondta azt is, lehetséges, hogy a budapesti vezetés rövidesen a terrorista összeesküvési üggyel kapcsolatos álláspontját ismertető nyilatkozatot bocsát ki.

A magyar állampolgárságú Tóásó Előd 2009 óta van bolíviai fogságban. 2009. április 16-án a bolíviai különleges erők felszámoltak egy állítólagos terrorcsoportot Santa Cruz városában, a támadás során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Euardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A rajtaütés túlélőit, Tóásó Előd magyar és Mario Tádic horvát-bolíviai állampolgárt letartóztatták, és fegyveres felkelés és terrorizmus vádjával azóta is fogva tartják őket.

A La Razón című bolíviai napilap pénteki értesülése szerint a Tóásó-ügy érdemi szakaszának tárgyalását május 30-án kezdi csak meg az illetékes La Paz-i bíróság az eredetileg kitűzött május 15-i időpont helyett. A 39 gyanúsított, köztük Tóásó Előd a vád szerint Evo Morales bolíviai elnök megölését tervezte, továbbá a gazdag kelet-bolíviai régió, Santa Cruz elszakadását akarta előmozdítani.