Az iparkodó szegények minisztere lenne Balog Zoltán

Vágólapra másolva!
A nemzeti erőforrás minisztérium élére készülő Balog Zoltán hétfőn a parlament családügyi és szociális bizottsága előtt fontosnak nevezte a differenciálást a segély összege, a közmunkások 47 ezer forintos bére és a minimálbér között és azt mondta, fontosnak tartja, hogy a szociális ellátásoknak legalább egy részét Erzsébet-utalványban fizessék ki. Balog szerint naiv dolog azt hinni, hogy a miniszteren múlik, mire mennyi pénz jut, elsősorban a gazdaságtól függ, hogy mikor lesz béremelés a szociális ágazatban.
Vágólapra másolva!

Bár folyik az adatok feldolgozása, ebben a ciklusban biztosan nem végeznek az egyéni nyugdíjszámlák létrehozásával - mondta hétfőn a humán csúcstárca, új nevén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetésére kijelölt Balog Zoltán államtitkár, akit elsőként a parlament ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának hallgatott meg. Balog azzal magyarázta a csúszást, hogy hatalmas mennyiségű adatot kell feldolgozni.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter múlt csütörtökön nyújtotta be lemondását, Szijjártó Péter, Orbán Viktor kormányfő szóvivője még aznap bejelentette, hogy utódja Balog Zoltán lesz. A minisztériumot át is nevezik: Nemzeti Erőforrás Minisztériumból (Nefmi) Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lesz, a kormány már pénteken benyújtotta az erről szóló törvénymódosítást a parlamentnek. Balognak hétfőn és kedden összesen hét bizottság előtt kell megjelennie, a meghallgatások után, jövő hétfőn teheti le a miniszteri esküt a parlamentben.

Forrás: MTI/Beliczay László
Balog Zoltán a bizottsági meghallgatáson

Balog a szociális bizottság ülésén azt mondta: közhelynek hangzik ugyan, de ő komolyan gondolja, hogy az emberi erőforrás a legnagyobb kincs. A minisztérium legfontosabb feladatának azt tartja, hogy segítsen a társadalmi tőke, vagyis az emberi erőforrás megerősítésében, reprodukálásában. A miniszterjelölt szerint ezért is van létjogosultsága, hogy egyetlen, hatalmas minisztériumban fogják össze a humán területeket. Példaként említette, hogy külön szervezeti egységet kíván létrehozni az EU-s programok összehangolására.

"A szociális ellátórendszer nem lehet egyszerűen szegénységpolitika, a túlélés biztosítása, hanem fontos, hogy erősítsük a kitörési pontokat" - mondta Balog, aki többször is hangsúlyozta, hogy a kormány célja az "akarat megerősítse". Ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolva védelmébe vette a közmunkásoknak járó 47 ezer forintos bért is: szerinte világosnak kell lennie a különbségnek a segély, a közmunkás bér és a minimálbér között, mert "ez húzza be az embereket a munka világába".

A szociális segélyek Erzsébet-utalványban történő kifizetésére vonatkozó kérdésre a miniszterjelölt azt mondta: támogatja, hogy a rendszeres szociális segély tízezer forint feletti részét, legfeljebb havi ötezer forintot az önkormányzatok utalványban fizethessék. "Számos olyan család él ma Magyarországon, akik nem méltók arra, hogy családnak nevezzük őket, mivel a szülők a gyerekek rovására élnek. Ebben a világban nagyon fontos az Erzsébet-utalvány" - fogalmazott Balog.

Forrás: MTI/Beliczay László

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium költségvetési forrásainak csökkentését kifogásoló kérdésekre Balog úgy reagált: szűklátókörű megközelítés, amikor csak a számokat nézik, mert egyszerre vonnak el, és rendelnek hozzá plusz pénzeket a nagy átalakításához. A miniszterjelölt szerint akkor érdemes egyenleget vonni, amikor lezárul, akkor látjuk, hogyan tudják visszaforgatni a rendszerbe a megtakarítást. A minisztérium költségvetésével, illetve a különböző ellátások és bérek emelésével kapcsolatban Balog úgy fogalmazott: egy picit naiv elképzelés, hogy egy miniszter az asztalra csap, hogy neki több pénz kell. "Nyilván elsősorban gazdasági kérdés, hogy milyen lehetőség lesz akár az ápolási díj, akár a bérek emelésére".

Balog védelmébe vette a tankötelezettség 16 évre csökkentését is. Szerinte akinek nem sikerül eddig az életkorig elvégezni az általános iskolát, akkor azt nem kell erőltetni, nem kell még két évig ott tartani, annak inkább valamilyen szakmát kell a kezébe adni. A legfontosabb szociálpolitikai intézkedésnek nevezte ugyanakkor, hogy kötelező lesz óvoda hároméves kortól. "Mikor fog ennek az eredménye látszani?" - utalva arra, hogy a szociális intézkedések hatása csak hosszú távon érződik majd.

A bizottság 15 kormánypárti igen és 5 ellenzéki nem szavazat mellett támogatta Balog Zoltán kinevezését a Nemzeti Erőforrás Minisztérium élére.

A meghallgatáson Balog megerősítette az [origo] információit, miszerint a felzárkóztatási ügyek és az egyházügyi államtitkárság is átkerül az Erőforrás Minisztériumhoz, így végképp mamutszervezetté válik az eddig is legnagyobbnak számító csúcsminisztérium; az oktatással, egészségüggyel, kultúrával, szociális és családügyekkel, illetve sporttal együtt így ugyanis már hét önálló területet felügyel majd a tárca, illetve az azt vezető miniszter.

Az [origo] korábbi információi szerint a politikus szabad kezet kért és kapott a miniszterelnöktől, így hivatalba lépését egyes államtitkárok leváltása követheti. A legvalószínűbb Szőcs Géza kulturális államtitkár távozása, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár viszont a posztján maradhat. Balog ugyanakkor a bizottsági ülésen nem kívánt személyi kérdésekkel foglalkozni. Annyit elárult, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság élére felkérte Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét, fideszes képviselőt, de ő nem vállalta. Ezért ez a terület egyelőre a miniszter közvetlen irányításában marad.