Egymásról lestek a locsifecsiző fideszesek

Vágólapra másolva!
Nem figyeltek, hogy melyik gombot kell megnyomni éppen - ezzel magyarázta az [origo]-nak több fideszes képviselő, hogy a párt álláspontjával szemben miért nem szavazták meg azt a módosítást, amely megtiltja a képviselőknek, hogy más kereső foglalkozásuk legyen. A Fidesz-frakció elnöksége szerdán dönthet, hogy megbünteti-e a kiszavazókat.
Vágólapra másolva!

"Igen? Nem tudtam róla. Hát akkor, gondolom, majd pénzbüntetést kapok" - így reagált az [origo]-nak a fideszes Papcsák Ferenc, amikor megkérdeztük, hogy miért szavazott nemmel a frakcióállásponttal szemben a kétharmados többséget igénylő kedd esti voksoláson arra a javaslatra, amely az eddiginél jóval szigorúbban határozza meg a képviselői összeférhetetlenség szabályait.

A fideszes Kovács Zoltán országgyűlési törvényhez benyújtott módosító indítványa a tudományos, oktatói és művészeti-alkotói tevékenységet kivéve minden egyéb munkától és foglalkozástól eltiltja a képviselőket, vagyis a parlamentbe kerülők a jövőben nem gyakorolhatják orvosi, gazdálkodói, ügyvédi és egyéb hivatásukat, amellyel most sokan jelentős pluszjövedelmekre tesznek szert. Bár a KDNP frakcióvezető-helyettese már a kormánypártok kedd délelőtti frakcióülésén jelezte, hogy a kisebbik kormánypárt ellenzi, és ezért nem is fogja támogatni a módosítást, a Fidesz képviselői három tartózkodót kivéve egységesen beálltak a szigorítás mögé. Ezek után többeket meglepett, hogy a KDNP-seken kívül négy fideszes is nemmel voksolt a módosításra (a kétharmados szavazás a KDNP helyett végül is a Jobbik szavazataival lett eredményes).

Papcsák Ferenc az [origo]-nak azt mondta, hogy bár fenntartásai vannak, elvi kifogása nincs az összeférhetetlenséggel szemben, ezért "valószínűleg szimplán figyelmetlenségből" szavazott nemmel. A zuglói polgármester szerint ezt az is alátámasztja, hogy a négy nemmel voksoló között volt padtársa, Ríz Levente is. "Egymás mellett ülünk, és bevallom, gyakran egymásról nézzük le, hogy mit kell nyomni, így ha valamelyikünk mellényúl, akkor megesik, hogy a másik is" - mondta a politikus, de azt sem zárta ki, hogy az órákig tartó kedd esti szavazásmaraton közben éppen beszélgettek, vagy más miatt nem figyeltek arra, hogy melyik gombot kell megnyomni éppen.

Ríz Levente szintén azt válaszolta megkeresésünkre, hogy a javaslat céljával egyetért, csak véletlenül szavazott nemmel.

Figyelmetlenségre hivatkozott az [origo]-nak Kerényi János is, aki állítása szerint nemhogy nem ellenzi az összeférhetetlenséget, de kifejezetten régi vesszőparipája ez a szigorítás.

A módosításra ugyancsak nemmel szavazó Hende Csaba honvédelmi miniszter titkársága szerdán azt mondta, hogy a miniszter még aznap este észrevette, hogy tévesen szavazott, és a voksolás után a parlament jegyzői irodájában írásos nyilatkozatot is tett, amelyben korrigálta szavazatát. A nyilatkozat a titkárság tájékoztatása szerint azóta csatolták is az ülésnap jegyzőkönyvéhez.

A Fidesz-frakció sajtófőnöke, Krakkó Ákos egyelőre nem tudta megmondani, milyen következménye lesz a félreszavazásnak. A kérdés állítása szerint a Fidesz frakció elnökségének szerdai ülésén kerülhet terítékre, a kétharmados voksolásokról "kiszavazóknak" eddig rendszerint pénzbüntetést kellett fizetniük.