A belső elhárítás buktatta le a BVOP parancsnokhelyettesét

Vágólapra másolva!
A belső elhárításként funkcionáló Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozása után függesztették fel pénteken Dömény Sándort a szombati Magyar Nemzet szerint. A BVOP második számú vezetője a lap szerint hivatali vesztegetésbe keveredhetett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet információi szerint a büntetés-végrehajtás (bv) második számú vezetője meggyanúsításának hátterében a fegyveres és rendvédelmi szervezetek belső elhárításaként működő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tevékenysége állhat. Pintér Sándor belügyminiszter pénteken felmentette beosztásából Dömény Sándort, a bv országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettesét. A vezérőrnagy ellen "hivatali működésével összefüggő" bűncselekmény gyanújával indított büntetőeljárást a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti regionális osztálya. Vezetői megbízatásának visszavonásával egyidejűleg a belügyminiszter rendelkezési állományba helyezte Dömény Sándor bv-tábornokot - ismerteti a lap szombati száma.

Hivatali vesztegetés lehet a háttérben

A tavaly január 1-jén létrehozott és közvetlenül a belügyminiszter irányítása alá tartozó NVSZ az állomány kifogástalan életvitelét, megbízhatóságát ellenőrzi, felderítő tevékenységét azonban csak a bűncselekmény gyanújának megállapításáig folytatja, utána feljelentést tesz az illetékes ügyészségnél, nyomozó hatóságnál.

A lap úgy tudja, Dömény Sándor hivatali visszaélés vagy hivatali vesztegetés miatt kerülhetett az NVSZ látókörébe, és miután a bűncselekmény gyanúját megalapozottnak találták, a védelmi szolgálat feljelentése alapján a főügyészség regionális osztálya eljárás alá vonta a bv-tábornokot. Az NVSZ illetékese nem kívánta kommentálni a lap értesülését.

Megdöbbentőnek nevezte Dömény Sándor megbízatásának visszavonását az [origo]-nak az egyik, a büntetés-végrehajtás területén dolgozókat is tömörítő szakszervezet névtelenséget kérő vezető tisztviselője. Elmondása szerint jó kapcsolatot ápolt Döménnyel, akit korrekt, tisztességes, a szakszervezeti ügyekben maximálisan konstruktív embernek írt le, akinek "nagyon fontos volt az állomány".

Dömény megbízott vezető is volt

A BVOP holnapján található adatok szerint az országos parancsnoknak három helyettese van, közéjük tartozott Dömény. Dömény Sándor 2008-ban néhány hónapig a BVOP megbízott vezetője is volt, miután a korábbi parancsnok 2007 végén nyugdíjba vonult. 2008 februárjában az MTI akkori tudósítása szerint azt mondta: szemléletváltásra van szükség a büntetés-végrehajtás szervezetén belül.

Megbízott parancsnokként ekkor utalt a 2008 januárjában kirobbant, bv-tiszteket is érintő vesztegetési botrányra. Szerinte a közvéleménynek látnia kell, hogy nem igaz, hogy a több mint hétezer fős állomány egésze korrupt, hiszen ritkán fordulnak elő hasonló bűncselekmények. Amikor 2008-ban a közszolgálati televízió esti műsorában arról kérdezték, elgondolkodott-e a lemondáson a vesztegetési ügy miatt, Dömény Sándor azt mondta: ő inkább azon gondolkodik, milyen folyamatokat lehet kiépíteni, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő a büntetés-végrehajtási szervezetekben. Az akkori, példa nélküli korrupciós ügyben többmilliós vesztegetésre derült fény a tököli és az egri börtönben, ahol a rabok fizettek a kiváltságokért és jobb ellátásért.