A viccre mindig kapható volt a köddé vált tűzoltó

Vágólapra másolva!
Mobiltelefon és slusszkulcs nélkül kisétált a tűzoltóságról, és azóta sem tudni, merre jár a hatvani tűzoltóság helyettes vezetője. Futó Jánost mindenki jó kedélyű, segítőkész embernek ismerte, aki a családjának él, ezért döbbentette meg ismerőseit az eltűnése. Százak keresték hiába lakóhelye határában. A helyi pletykák szerint valaki látni vélte egy buszon.
Vágólapra másolva!

45 éves, 174 cm magas, normál testalkatú, barna hajú, elöl kopaszodik, tömött bajuszt visel, barna szeme van, a nyakán műtéti heg látható, arany nyakláncot és ezüst karperecet hord - ő Futó János, a hatvani tűzoltóság helyettes parancsnoka, aki kedden kisétált a tűzoltóság épületéből, majd köddé vált. Se a kollégái, se a családja, se a rendőrség nem tud a hollétéről, és százak keresték az elmúlt három napban.

Futó kedden fél tízkor távozott a hatvani tűzoltóság épületéből, azóta ismeretlen helyen tartózkodik. Az MTI szerint az alezredes a keddi állománygyűlésen egyszer csak felpattant a helyéről, elhagyta a tűzoltóságot, azóta hiába keresik.

"A gyűlés után azt mondta, hogy a városban van dolga" - mondta az [origo]-nak az eltűnt férfi egyik, neve elhallgatását kérő rokona. Futó eltűnése miatt hírzárlatot rendelt el a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetősége, csütörtökön délelőtt a hatvani tűzoltóságon nem adtak tájékoztatást a történtekről.

"Meglett már a Jani?"

"Gépkocsivezetőként kezdtem. Ennek immár több mint huszonkét éve, s az eltelt időben a különleges szerkezelőségtől a szolgálatparancsnoki teendőkön át a jelenlegi beosztásomig végigjártam a szamárlétrát" - mondta magáról Futó János egy interjúban, amelyet még tavaly készített vele a Heol.hu azért, mert elnyerte Hatvan Pro Urbe díját.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kedden Futó János kisétált a tűzoltóság épületéből, majd eltűnt

Futó nem a városban él, a tűzoltóság közvetlen szomszédságában lévő piacon és cukrászdában is azt állították, hogy csak látásból ismerik. A pár kilométerrel arrébb lévő Boldogon lakik családjával, ott pedig nem találtunk olyan embert, aki ne ismerné vagy ne hallott volna az eltűnéséről.

"Meglett már a Jani?" - kérdezett vissza egy idős falusi nő, miután Futó házának hollétéről érdeklődtünk. Szerinte a faluban mindenki jól ismeri a parancsnokhelyettest, ugyanis "már az ősei is itt laktak".

A rendőrautó tűnt fel a szomszédnak

"Normális családi életet élt, nem kicsapongó, nem szélhámos" - mondta róla a neve elhallgatását kérő rokona. Szerinte a férfi a családjának élt, és anyagi problémáik sem voltak, ezért az egész családot meglepte az eltűnése, és nem tudják, hogy hová mehetett.

"20-án tűnt el, előtte egy nappal veteményeztek a kertben" - mondta a szomszédban élő Medveczky Gábor, aki Futóhoz hasonlóan szintén tűzoltó volt, még dolgoztak is együtt. Medveczky semmi különöset nem vett észre Futón, a férfi eltűnéséről is csak egy másik szomszédtól hallott, bár az feltűnt neki, hogy rendőrautó állt Futó háza előtt. "Volt már náluk két betörés, azt hittem, valami ilyesmi van megint" - mondta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A faluban mindenki jól ismeri a parancsnokhelyettest

A már nyugdíjba vonult Medveczky úgy tudja, kollégáinak akkor tűnt fel Futó eltűnése, amikor tűzhöz mentek ki a szolgálatosok, és a parancsnokhelyettest is értesíteni akarták. "Rászóltak, és nem találták" - mondta Medveczky. Mások azt mondták, hogy Futó mindenét otthagyta a munkahelyén, például a laptopját, a mobiltelefonját és slusszkulcsát is. Pedig Medveczky szerint a tűzoltóság jelenleg is zajló átszervezése után Futót akarták kinevezni a hatvani tűzoltóság élére, bár ezt neki az eltűnt parancsnokhelyettes nem említette. "Nem szeret dicsekedni" - mondta.

Százak keresték a határban

Ismerősei szerint Futó régebben kertészkedett, jelenleg is tagja a helyi vadásztársaságnak, más hobbijáról vagy kedvteléséről azonban nem tudtak. "Megbízható, segítőkész ember, minden társadalmi munkában részt vett" - mondta Kókai Ferenc, a helyi központú Boldogi Vadásztársaságnak a vadászmestere. Futó a társaság ellenőrző bizottságának volt az elnöke, de Kókai szerint Boldogon keveset vadászott, inkább Apcra járt, mert ott nagyvadak is vannak.

"A viccre mindig kapható volt" - mondta róla Kókai, szerinte az utolsó négyszemközti beszélgetésük is jó hangulatú volt. Ő kedd éjszaka hallott először Futó eltűnéséről. "Nemrég volt az a vadászbaleset, féltem, nem-e ővele is ilyen dolog történt" - mondta Kókai.

A férfi eltűnése után hatalmas kutatóakció szerveződött, legalábbis a helyiek azt állítják, százak mentek ki a mezőre, hogy a parancsnokhelyettes után kutassanak. "Vadászember volt, ha bármilyen problémája van, gondolom, csak a határba megy elvonulni" - mondta Cziczka Gergely, a vadásztársaság hivatásos vadásza, aki szerdán szintén csatlakozott a kutatáshoz.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Százak mentek ki a mezőre Futó János után kutatni, de nem találták

Tűzoltók, önkéntes tűzoltók, polgárőrök, rendőrök, vízművesek, közel 150 ember kereste Futót, még a szabadságon lévő tűzoltók is bejöttek segíteni. "Kimentünk a határba, és a földúton távcsöveztünk össze-vissza, hátha valahol meglátjuk" - mondta Cziczka, majd kis szünet után hozzátette: "de nem láttuk meg sehol".

A faluban terjedő pletyka szerint Futót egy idős nő felismerte egy Budapestre tartó buszon, és azt a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-nak is megerősítette, hogy kaptak olyan információt, miszerint Futót a fővárosban látták. A kutatóakciót szerdán lefújták, a rendőrség pedig országos körözést adott ki Futó hollétének felderítése érdekében. "Látták a buszon, jó ezt hallani, legalább él" - mondta Kókai.

Az [origo] csütörtökön kereste Futó családját is, de ők nem kívántak nyilatkozni.