Közkegyelmet kaptak a blokádoló LMP-sek

Vágólapra másolva!
A tavaly decemberben a Parlament épülete köré blokádot vonó LMP-s képviselők és szimpatizánsaik ellen nem indítható, illetve nem folytatható büntetőeljárás - döntöttek az országgyűlési képviselők.
Vágólapra másolva!

A parlament hétfőn elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely közkegyelmet ad mindazoknak, akik ellen büntetőeljárás indult, mert részt vettek az LMP december 23-ai, a Parlament épülete körül tartott demonstrációjában. Az LMP képviselői és szimpatizánsai azért láncolták össze magukat a parlamenti sorompók előtt, hogy megakadályozzák a képviselők bejutását az épületbe, és így hátráltassák törvények megszavazását (a történtekről itt olvashat részletesen).

A képviselők döntése szerint nem indítható, illetve nem folytatható büntetőeljárás azok ellen, akik 2011. december 23-án a Parlament bejáratainál - az aznapra tervezett szavazások elleni tiltakozásul - leláncolták magukat. Mentesül továbbá a büntetés végrehajtása, valamint a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól mindenki, aki ellen ezért személyi szabadság megsértése miatt szabtak ki büntetést. A közkegyelem kiterjed a tiltakozó akcióval összefüggésben elkövetett szabálysértésekre is.

A kormányoldal kezdeményezését a decemberi megmozdulást szervező LMP, valamint az ahhoz később csatlakozó Demokratikus Koalíció (DK) és MSZP is visszautasította, mondván, nem kérnek kegyelmet.