Győri: a támogatások felfüggesztése nem a világvége

Vágólapra másolva!
Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára szerint a tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa jövő heti ülésén várhatóan megszavazza a Magyarországnak szánt kohéziós támogatások felfüggesztését. Az államtitkár szerint ez "nem egy világvége", és továbbra is a költségvetési hiány ledolgozása a kormány célja.
Vágólapra másolva!

Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára szerint a tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa a jövő heti ülésén várhatóan megszavazza az Európai Bizottság javaslatát, azaz a Magyarországnak szánt kohéziós támogatások felfüggesztését.

"Nem szokott olyan előfordulni, hogy a tanács másmilyen döntést hoz, mint amit javasol az Európai Bizottság" - mondta Győri az MTI-nek. Szerinte ezt a várakozást erősíti az is, hogy a gazdasági fegyelem erősítése és a szigorú költségvetési gazdálkodás jelenleg központi kérdés az unióban. Ez azonban "nem egy világvége", a kormány "technikai ügyként" kezeli a kérdést. Azt is elmondta, hogy nem tartja szerencsésnek sem az időzítést, sem azt, hogy "mi váltunk célországgá".

"Nem változtatunk azon, amit eddig is tettünk" - mondta. Továbbra is a költségvetési hiány ledolgozása a kormány célja, és bíznak abban, hogy a következő fél évben felmutathatnak olyan bizonyítékokat, amelyeket a bizottság is elégségesnek talál ahhoz, hogy az eljárást megszüntesse, és így egyetlen fillért sem veszít el Magyarország.

A múlt pénteken Orbán Viktor kormányfő is azt mondta a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásról, hogy a pénzügyminiszterek döntése kódolva van. Azt is hozzátette, hogy "2013 januárjától Magyarországtól egyetlen petákot sem fognak elvonni". Szerinte lehetetlen, hogy egy olyan jó pozícióban lévő országtól, mint Magyarország, pénzt vegyenek el.

495 millió euróról van szó

A Európai Bizottság a múlt hónapban jelentette be, hogy a minisztereknek azt javasolja: 2013. januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró folyósítási lehetőségét a Magyarországnak szánt kohéziós keretből, mert az ország nem teljesítette kellő hatékonysággal a deficitcsökkentést célzó uniós ajánlásokat.

Két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - a bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a kormánytól.

Győri Enikő szerint abban, hogy a bizottság két kérdésben továbbviszi a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben nincs "semmi meglepő vagy váratlan", "ez egy jogi eljárás, aminek megvannak a fázisai". Az államtitkár egyúttal üdvözölte, hogy a nemzeti bank kérdésében úgy látta a bizottság, hogy "a jogi eljárást nem viszi tovább". Mint mondta, a bizottság az ezzel a témával kapcsolatos további kérdéseit levélben eljuttatja a kormányhoz, ezekre "természetesen válaszolni fogunk", amivel remélhetőleg minden kételyt eloszlatnak a nemzeti bank függetlenségével kapcsolatban.