Naponta két órára elhagyhatja az otthonát Budaházy György

Vágólapra másolva!
A bíróság pénteki döntése szerint a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György "a mindennapi élet szokásos szükségleteinek kielégítése céljából" minden nap 11 és 13 óra között elhagyhatja az otthonát. Budaházy szeptember óta van házi őrizetben.
Vágólapra másolva!

Tovább enyhítette a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György elleni kényszerintézkedést a Fővárosi Törvényszék; a pénteki végzés szerint Budaházy György minden nap két órára elhagyhatja az otthonát. A bíróság, helyt adva Budaházy György és védője indítványának, kimondta: a házi őrizet helyéül kijelölt ingatlant minden nap "a mindennapi élet szokásos szükségleteinek kielégítése céljából" 11 és 13 óra között elhagyhatja. A vádlott azonban Diósd közigazgatási határát nem lépheti át.

Az ügyben eljáró bíró indokolásában elmondta, Budaházy György 2011. szeptember 30. óta van házi őrizetben, később a bíróság enyhítette a házi őrizet szabályait úgy, hogy Budaházy György heti egy napon két órára elhagyhatta az otthonát.

A bíróság - mint elhangzott - a kényszerintézkedés további enyhítésére irányuló indítványt és annak indokait méltányolhatónak ítélte. A bíróság szerint az, hogy ebben a kért napi két órában Budaházy György elmehet kiskorú gyermekeiért az iskolába, összeegyeztethető a kényszerintézkedés lényegével. A vádlott, védője és az ügyész is tudomásul vette a bíróság döntését.

Az ügyészség szerint Budaházy 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia Mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szervekre nyomást gyakoroljon, az akkori szocialista-szabad demokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket.