Megyeváltásról szavaz a három megye határán fekvő Balatonvilágos

Vágólapra másolva!
Kiléphet Veszprém megyéből, és a szomszédos Somogy megyéhez csatlakozhat Balatonvilágos, ahol vasárnap tartanak népszavazást az esetleges váltásról.
Vágólapra másolva!

Helyi népszavazást tartanak vasárnap a Veszprém megyei Balatonvilágoson arról, hogy kilépjenek-e a megyéből. Az 1160 választásra jogosult polgár arról dönt, hogy Veszprém vagy Somogy megyéhez tartozzon-e a jövőben a Balaton-parti település. A helyi népszavazás reggel hat órakor kezdődik, és este hétig tart, a voksokat a polgármesteri hivatalban lehet leadni.

A településen már 2007-ben egyszer már kezdeményezték a megyeváltást, de 2009-ben elálltak ettől a szándéktól. A településnek azért lenne jobb Somogy megyéhez tartozni, mert úgy jóval közelebb lenne hozzájuk a járási központ. A mindössze 16 kilométerre található Siófokra jóval egyszerűbb eljutni Balatonvilágosról, mint a Veszprém megyei Balatonfüredre.

Balatonvilágos közvetlenül a Balaton partján található három megye, Veszprém, Somogy és Fejér megye határán. Közigazgatásilag a településhez tartozik Balatonaliga is.