Az ELTE kapta az új joghallgatók felét

Vágólapra másolva!
A Corvinus Egyetemen 75-en tanulhatnak gazdasági alapképzésen, mesterszakon 620-an. A rektorok egyelőre nem tudják, a képzési területenként meghatározott ösztöndíjas helyeket mi alapján osztják el az intézmények között. A Műegyetemen a részösztöndíjas helyekkel együtt jelentősen nő a műszaki és informatikai keretszám.
Vágólapra másolva!

Megkapták a 2012-es intézményi keretszámokat az egyetemek és főiskolák rektorai - tudta meg az Eduline.hu. Értesüléseik szerint az oktatási államtitkárság a korábbi tervekkel ellentétben végül nem szakokra, hanem képzési területekre és részterületekre lebontva határozta meg az állami ösztöndíjasok számát, azt a döntést pedig, hogy melyik szakra pontosan hány hallgatót vesznek fel az intézmények, a szenátusokra hagyták.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár január 5-én jelentette be, hogy 2012-ben csupán 33 927 elsőéves felsőfokú tanulmányait finanszírozza az állam, 15 550 diákét pedig ötven százalékban.

Pontos adatokat egyelőre az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hallgatói önkormányzata közölt. Az egyetem az idén ötven jogászhallgatót vehet fel (az országos létszám 100), társadalomtudományi szakokra 190, gazdaságtudományi képzésekre pedig tizenöt diákot. A bölcsészszakokra 1050-en, művészetközvetítési képzésekre 10-en juthatnak be, legalábbis államilag finanszírozott formában - derül ki az egyetem hallgatói önkormányzatának adataiból.

A Nol.hu úgy tudja, hogy az ELTE mellett csak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi kara kapott lehetőséget ösztöndíjas jogászképzésre, szintén 50 fős keretet. Az [origo] kereste az egyetemet, de azt mondták: nincs senki bent, akinek joga lenne nyilatkozni.

Több műszaki és informatikus hallgató

Jobbágy Ákos egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) oktatási igazgatója az [origo]-nak azt mondta, gazdasági területen, alapképzésre összesen 30 főt vehetnek fel az idén (országosan 250 fő a közgazdasági alapszakok államilag finanszírozott keretszáma), mesterképzésre pedig 200 helyük van. Részösztöndíjas státusz gazdasági területen nem lesz. Társadalomtudományi alapképzésre a BME-nek még kisebb, 10 fős államilag finanszírozott kerete van.

Műszaki alapszakokra a BME összesen 2200 hallgatót vehet fel állami finanszírozással, ami a korábbi keretszám mintegy 80 százaléka - mondta Jobbágy (országosan összesen 8000 hallgatót vehetnek fel ösztöndíjas műszaki képzésre). Ehhez azonban még 2100 fő részösztöndíjas társul, vagyis a jelenlegi keretszám 150-160 százalékát vehetik fel, ami az igazgató szerint lehet, hogy sok lesz, mert nem lesz elegendő, megfelelő képességű jelentkező. Műszaki mesterszakokra 1450 fős államilag finanszírozott keretszámuk van.

Az informatikai képzési területen alapképzésre 400 fős állami ösztöndíjas és 550 részösztöndíjas hallgatót vehetnek fel. Az ösztöndíjas hallgatók száma tehát ezen a területen is mintegy 80 százaléka lesz a jelenlegi felvételi keretszámnak, a részösztöndíjasokkal együtt viszont már 160 százaléka. Az igazgató azt mondta, reméli, hogy az új diákhitelrendszer olyan lesz, ami lehetővé teszi a fiataloknak, hogy részösztöndíjas képzésben is részt vegyenek.

Pécsen és Debrecenben nem lesz ingyenes jogászképzés

Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója az [origo]-nak azt mondta, hogy orvosi, fogorvosi és gyógyszerés képzésre 300 fős állami ösztöndíjas keretszámot kaptak (országosan 1800 helyet finanszíroz az állam), jogászt viszont egyáltalán nem képezhetnek a jövőben. Közgazdasági alapképzésre mindössze 10 ösztöndíjas hallgatót, bölcsész alapszakokra pedig 240 főt vehetnek fel az idén (utóbbiaknál 2700 fő az oszágos keretszám.

Az igazgató szerint az ösztöndíjas keretszám nullára csökkenésével nem szűnik mega jogászképzés a Pécsi Egyetemen. Tavaly is csak 47 államilag finanszírozott hallgatót vettek fel, vagyis felkészültek a változásra - mondta Lengvárszky, aki szerint a pécsi jogászképzés van olyan jó, hogy önköltséges formában is fennmaradjon a kar.

A Debreceni Egyetem az [origo] érdeklődésére megküldte a teljes listát. E szerint bölcsész alapszakokra 250 főt, társadalomtudományi alapszakokra 80 főt, gazdasági alapszakra pedig 10 főt vehetnek fel. Pedagógusképzésben alapszakokra 65, mesterszakokra 220 fős az állami ösztöndíjas keretszám. Természettudományos alapszakokra 550 ösztöndíjas, illetve 440 részösztöndíjas hallgatót vehetnek fel.

A Debreceni Egyetem jogászképzésre nem kapott államilag finanszírozott státuszt. Orvosi és egészségtudományi osztatlan képzésben (általános orvos, fogorvos és gyógyszerész) 380 hallgató tanulhat ingyen. Informatikus alapszakokra 270 ösztöndíjas és 330 részösztöndíjas hallgatót vehetnek fel. Műszaki képzésben 570 hallgató ingyen, 550 kedvezményesen tanulhat.

75 hallgató a Corvinuson

Az Eduline.hu információi szerint a Budapesti Corvinus Egyetem összesen 75 hallgatói helyet kapott a gazdaságtudományi alapszakokra (az összesen 250 államilag finanszírozott helyből), a mesterszakokra pedig 620-at. Úgy tudják, elképzelhető, hogy a 75 helyet mind a közgazdasági képzésekre csoportosítják majd, az üzleti szakok pedig kizárólag költségtérítéses formában indulnak szeptemberben.

A rektorok csütörtök estig nem tudták, hogy a képzési területenként meghatározott ösztöndíjas helyeket mi alapján osztják majd el az intézmények között. Az [origo] több egyetemet is megkeresett, hogy megismerje a keretszámokat, cikkünket folyamatosan frissítjük az újabb adatokkal.