Egymásra gyanakodva sorakoznak fel Orbánékkal szemben az ellenzékiek

LMP demonstráció a Parlamentnél, Kaufer Virág
Vágólapra másolva!
A karácsony előtti tüntetés után újra együtt demonstrál hétfőn a kormány ellen három ellenzéki erő, de nagyon különbözően nyilatkoznak a közös szereplésről. Az MSZP és a Gyurcsány által vezetett Demokratikus Koalíció szinte egymás karjába borult, az LMP viszont továbbra is távolságot akar tartani mindkét párttól.
Vágólapra másolva!

Hétfőn közösen vesz részt három ellenzéki párt, az LMP, az MSZP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) azon a tüntetésen, amelyet az Operaház elé szerveznek civil szervezetek. Az Operaházban este ünnepi gálaestet rendeznek az új alaptörvény életbe lépésének alkalmából, amelyen többek között a kormány tagjai is részt vesznek majd. A tüntetésen a szervezőkkel kötött egyezség szerint az ellenzéki politikusok egyike sem szólal fel, csak egy - eddig meg nem nevezett, de nem politikus - szónok lesz, aki a résztvevők közös álláspontját mondja majd el.

A három ellenzéki párt eddig jellemzően nem vett részt ugyanazokon az eseményeken, de december 23-án az LMP tüntetésén mindegyik párt politikusai megjelentek, és mivel az LMP-s akció után többüket bevitték a Gyorskocsi utcába a rendőrök, több helyen "Gyorskocsi utcai koalícióként" kezdték emlegetni a közös fellépést. Az először a Hír Tv-n használt kifejezés nem minden pártnak tetszik egyformán, ahogy az ellenzék kormány elleni összefogásának gondolatáért sem egyöntetűen rajonganak.

December 23-án - amint az LMP előre bejelentette - a párt nem vett részt a szerinte "kiüresített parlamenti ülésen", ehelyett több politikusa és aktivistája a Parlamenthez vezető utakat próbálta meg lezárni úgy, hogy a kerítéshez láncolta magát. A nap elején a szocialisták még bent voltak az ülésteremben, és a kint zajló eseményekhez a DK is csak később csatlakozott. Ezért végül úgy alakult, hogy az LMP-s politikusokkal és aktivistákkal együtt többek között Gyurcsány Ferencet is előállították a rendőrök, az eseményhez menet közben csatlakozó szocialisták pedig ragaszkodtak hozzá, hogy ők is a rendőrautókba ülve a Gyorskocsi utcába jussanak.

Közös élmény a fogdában

Az esetről eltérően nyilatkoztak a három párt képviselői. "Ez az LMP akciója volt, amelyet előre jeleztünk többek közt a szocialistáknak is, akiktől először elég elutasító reakciót kaptunk. Később, úgy tűnik, érdekesebbé vált a számukra a dolog" - mondta az [origo]-nak Jávor Benedek LMP-s képviselő. Szerinte a korrekt tudósítások az LMP akciójaként írták le a december 23-án történteket, "amihez egyeztetés és kérés nélkül csatlakozott a DK és az MSZP". Az LMP-nek "nyilván nincs joga elhajtani senkit", de azt "mindenki maga döntse el, hogy főként a DK fellépése mennyire volt ízléses" - fogalmazott.

Egész másképp értékelte a történteket az [origo] kérdésére Molnár Csaba, a DK tagja. Szerinte a Gyorskocsi utcában végre együttműködés jött létre a "demokratikus ellenzéki pártok" között. A "Gyorskocsi utcai koalíció" kifejezés ezért Molnárnak tetszik, "mert igaz", hiszen együtt volt a fogdában tizenegynéhány politikus, és huszonegynéhány civil, akik közös élményt szereztek. A politikus szerint a DK nem akart rátelepedni az LMP akciójára, és ezt a helyszínen is jelezte Gyurcsány Ferenc, aki külön gratulált a pártnak. "Ha azt látom, hogy rendőrök visznek el egy képviselőt, akkor odamegyek, mert ezt nem nézhetjük szótlanul" - indokolta a DK bekapcsolódását a leláncolt LMP-sek és a rendőrség közötti konfliktusba.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese kérdésünkre azt mondta, inkább nem akarja kommentálni a "Gyorskocsi utcai koalíció" kifejezést. Annyit mondott, hogy párttársaival azért avatkoztak bele az eseményekbe, mert "elképesztő helyzet alakult ki", és úgy érezték, hogy ki kell állniuk az előállítottak mellett. Szerinte is azt jelezték a december 23-ai események, hogy a "közös cél érdekében ledőlt a pártokat elválasztó karantén".

Nincs baja a közös fellépéssel az MSZP-nek és a DK-nak

Ennek megfelelően Harangozó a hétfői, Operaház előtti tüntetést úgy értékeli, mint óriási előrelépést, és szerinte a legfontosabb az összefogás jelentősége az ellenzéki pártok, illetve a civilek között, "egy közös célért", azaz a kormány politikája elleni fellépésért. Utalt rá, hogy egy ilyen helyzetben az sem számít, hogy a DK a nézetkülönbségek miatt kivált az MSZP-ből. Arra a felvetésünkre, hogy a DK és az MSZP politikusai számára nem okoz-e kellemetlenséget a közös szereplés, Harangozó azt mondta, hogy még a kérdés is nevetséges.

A tüntetésen való közös részvételnek Molnár Csaba szerint is nagy a jelentősége, mert azt mutatja, hogy az ellenzéki erők már közösen meg tudnak szervezni egy tüntetést. A DK és az MSZP szétválását Molnár szerint ideológiai különbségek okozták, de ez szerinte független a most formálódó együttműködéstől. A DK az "összefogástól" függetlenül önálló politikai erő, és a közvélemény-kutatások eredményei szerint jó, ha külön folytatja. Ezzel együtt "nem kell egyénieskedni" - jegyezte meg.

Nem kellenek közös rendezvények az LMP-nek

Más véleményen van viszont az LMP azzal kapcsolatban, amit Molnár Csaba "egy igazi, mélyebb összefogás lehetséges kezdetének" nevezett. Jávor Benedek szerint eddig is többször előfordult, hogy azonosan viselkedtek az ellenzéki pártok, amelyek szóba is állnak egymással, de "nincs stratégiai együttműködés". "Nem gondoljuk, hogy jelenleg közösen szervezett eseményekre kellene mennünk" - jegyezte meg. Az Operaház előtti tüntetést az LMP civil eseménynek tekinti, amelyet a pártpolitikának nem szabad "eluralnia" - mondta. Hozzátette: az LMP fontosnak tartja ezt az eseményt, ezért támogatja, és jelen is lesz rajta.

Jávor kérdésünkre azt mondta, azt kifejezetten nem vizsgálták, hogy az LMP szavazói támogatnának-e egy szorosabb együttműködést a három ellenzéki párt között. "A választóink 2010-ben az MSZP-kormánnyal és a Fidesszel szembeni elégedetlenségüket egyaránt demonstrálták" - mondta. A jelenlegi helyzetben "nyilván dilemma, hogy hogyan kezeljük a többi ellenzéki szereplőt", "a kritikánk viszont most elsősorban a jelenlegi kormány ellen irányul" - fogalmazott. Hozzátette, az LMP most elsősorban a civilekkel, szakszervezetekkel akarja erősíteni az együttműködést.

Gyurcsány különvéleményen van

Pénteken délelőtt - amikor az LMP, az MSZP és a DK sem vett részt a parlamenti ülésteremben zajló szavazásokon - a hétfői tüntetés szervezői és a három párt politikusai egyeztettek egymással a menetrendről. Mint az [origo]-nak Harangozó Tamás és Molnár Csaba is megerősítette, az a kompromisszum született, hogy egyik párt képviselője se szólaljon fel. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerint a kezdeményezéssel egyetértve "átadják a terepet". Harangozó Tamás szerint az egyeztetésen a DK részéről részt vevők is támogatták ezt a verziót, a DK-t vezető Gyurcsány Ferenc viszont a Facebook-oldalán pénteken ettől eltérő véleményt fogalmazott meg. "Szeretném érteni, hogy Mesterházy és Schiffer [András, az LMP frakcióvezetője] miért nem látja, hogy mekkora erőt mutatna, ha valamennyi demokratikus ellenzéki párt és mozgalom együtt lép fel Orbán rendszerével szemben. Ezért nem értem, hogy miért akarnak a civilek mögött maradni? Mit várnak ettől? Az antipolitikát képviselő politika nagyon veszélyes. Ma talán népszerűséget hoz, de holnapra összetörheti a demokratikus rendszert" - írta.