Betlehemmel támadja a választási törvényt Semjén Zsolt

Vágólapra másolva!
Saját pozícióját erősítené a választási törvényhez beadott módosító javaslatával Semjén Zsolt kormányfő-helyettes. Semjén azt szeretné elérni, hogy Kalocsa és Kiskörös összevonásával létrejövő körzetnek előbbi legyen a központja. Kalocsa Semjén felségterülete, Kiskörös azonban Font Sándor fideszes politikusé, aki ráadásul rendre sokkal jobb eredménnyel nyer, mint a miniszterelnök-helyettes.
Vágólapra másolva!

"Ezer esztendős érseki székhely, Betlehem testvérvárosa. Népművészeti motívumait távoli vidékeken is ismerik, emellett a világhírű magyar fűszerpaprika termesztés központja is" - olvasható Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes pénteki módosító indítványában, amelyet az új választási törvényhez nyújtott be. A törvény teljesen átrajzolja a korábbi egyéni választókerületeket. A KDNP-elnök azt javasolja, hogy saját választókerületének központja továbbra is maradjon Kalocsa.

A választókerületeket azért kellett átrajzolni, mert a következő parlamenti ciklustól kevesebb képviselő lesz az országgyűlésben (a mostani 386 helyett 199), így kevesebb választókerületre lesz szükség. A jelenlegi beosztás ráadásul aránytalan, van olyan kerület, ahol két és félszer többet ér egy választó szavazata, mint más körzetekben, mert az egyik helyen sokkal többen élnek, mint a másikban. Az aránytalanság miatt az Alkotmánybíróság is felszólította a parlamentet, hogy rajzolja át a mostani kerülethatárokat. A Fidesz azonban a körzeteket úgy alakította ki, hogy az a következő választáson neki kedvezzen, erről szóló cikkünket itt és itt találja.

Megtartaná a központot Semjén

A választási törvényjavaslathoz, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője november 20-án terjesztett be, eddig csak egy módosító javaslat érkezett, Semjéntől. A miniszterelnök-helyettes ebben saját korábbi választókerületével foglalkozik. Semjén 2010-ben és 2006-ban is Bács-Kiskun megyei 7-es számú egyéni választókerületében szerzett mandátumot, ennek központja Kalocsa volt. Az új beosztás szerint ezt nagyrészt összevonnák a Kiskörös központú Bács-Kiskun megyei 6-os számú körzettel. Itt 2002 óta minden országgyűlési választáson a fideszes Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke szerzett mandátumot.

Semjén nem az új körzet határain módosítana, mindössze arra tesz javaslatot, hogy ennek központja ne Kiskörös, hanem Kalocsa legyen. Ezt azzal indokolja, hogy Kalocsa lakossága 3 ezerrel több, mint Kiskörösé, Kalocsa közelében található a legtöbb kis- és közepes település, ráadásul a város Kiskörössel ellentétben rendelkezik kórházzal is.

Annak csak szimbolikus jelentősége van, hogy melyik város a körzetközpont, többek között itt összesítik a választások során a szavazatokat. Semjén valószínűleg azért ragaszkodik mégis Kalocsához, mert ez hagyományosan az ő körzete, míg Kiskörös Font Sándoré, vagyis, ha marad Kiskörös központ, az akár azt jelentheti, hogy a Fidesz továbbra is Fontot indítja a körzetben. Font 2006-ban és 2010-ben is jobb eredménnyel győzött, mint Semjén, 2010-ben például Font 72 százalékot, míg Semjén 58 százalékot kapott.

Konfliktusokat vár a Fidesz

Korábban több kormánypárti politikus arról beszélt az [origo]-nak, hogy idén valószínűleg nem dől el, hogy kik lesznek az új választókerületek fideszes elnökei. A kétharmados törvények elfogadásához ugyanis minden kormánypárti képviselőre szükség van, a választókerületi elnökök megnevezése pedig csalódottságot okozhat azok számára, akik hoppon maradnak.

Ez veszélyeztetheti a kétharmados törvények megszavazását, pedig néhány sarkalatos törvény elfogadása a jövő évre marad. A választókerületi elnök azért fontos poszt a párton belül, mert nagy eséllyel közülük kerülnek ki a Fidesz egyéni jelöltjei a következő választáson.