Három helyrepofozott lakás élteti a magyar gettólakók reményét

cigányok, romaügyi, felzárkóztató stratégia
Vágólapra másolva!
A cigánytelepek lakóinak felzárkóztatását ígérte a kormány, egyelőre három lakás felújításánál tartanak. Nem sikerült tartani a határidőket, amit a kormányzati felelős az uniós források lehívásának nehézségeivel magyaráz. Ha tényleg beindul a program, akkor olyan romáknak akarnak segíteni, akik maguk is hajlandók tenni a helyzetük javulásáért.
Vágólapra másolva!

"Életveszély, belépni tilos" - hirdeti felirat több romos ház oldalán az ózdi Velence-telepen. Az épületek előtt álló kerítésekből már minden anyagot elhordtak, az apró udvarokat méteres gaz borítja. A tetők cserepei hiányosak, az ablakok és az ajtók helyén maradt réseken benézve félig lebontott válaszfalak látszódnak.

A nagyjából háromszáz ember által lakott, körülbelül száz lakásból álló telep azonban sokkal változatosabb, az itt lakók több épületet is helyrepofoztak saját forrásból az elmúlt időszakban, így romos épületek és frissen festett házak váltogatják egymást. Autókat alig lehet látni a délelőtti napfényben, a nyugalmat csak a telepet félóránként átszelő luxusautók zavarják meg.

Az egy éve indult közmunkaprogram eredményeként a partoldal gondozott, és az utcák sem különösebben szemetesek. Az itt élők szerint a közmunkások és a sűrűn feltűnő városőrség megjelenésével a közbiztonság is számottevően javult egy év alatt. A helyiek szerint a kábítószer-fogyasztás is komoly problémát okozott, de egy nyugdíjas férfi szerint az elmúlt egy évben eltűntek a szipusok, igaz, egy fiatal férfi szerint még most is "mindenki" füvezik.

A kamerák felszerelésén és a városőrök megjelenésén kívül a szórakozási lehetőségek bővülése is szerepet játszik a közbiztonság javulásában. A Velence-telep főbejáratánál, a Sóhajok hídjánál pingpongasztalokat építettek, a környékbeli fiatalok pedig a Flamengó SE-ben focizhatnak. Az egyik legnagyobb brazil sztár, Zico csapatáról elnevezett Flamengóra a telepen még ma is felnéznek az egyesült elnöke, Váradi Aladár szerint.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Összeomlás szélén álló ház a telepen. Galériáért kattintson a képre!

A telep az egykor a helyi kohóban dolgozó művezetők lakhelye volt, ma főleg betelepített cigányok élnek itt. Egy éve itt kezdődött az állami pénzből megvalósuló regionális Munka + Tanulás program, amely a hátrányos helyzetben lévők képzésével és munkába állításával számolná fel a Velence-telephez hasonló gettókat, az úgynevezett szegregátumokat. A felzárkózási államtitkárságnak nincsenek pontos információi arról, hogy pontosan hány szegregátum található Magyarországon, de több százra becsülik ezek számát, az itt élők arányát pedig százezres nagyságrendűre (Balog Zoltán az [origo]-nak adott korábbi interjújában 7-8 száz cigánytelepről beszélt).

"Maguk is tesznek valamit, vagyis megérdemlik"

A Fidesz 2010-es választási programja szerint az előző kormány elhibázott romapolitikát folytatott, a program bírálta az iskolai integrációs kísérleteket, és azt írta, hogy az elrontott segélyezési rendszer gyűlöletet keltett a magyarokban a cigányokkal szemben. A választás után a hátrányos helyzetűek felzárkózásának segítésére külön államtitkárságot hozott létre a kormány Balog Zoltán vezetésével, és az is jelezte, hogy a kormány fontosnak tartja a romakérdést, hogy a 2011-es EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzésének nevezte egy európai romastratégia létrehozását. A stratégiát a magyar elnökség utolsó napjaiban fogadták el az európai uniós állam- és kormányfők.

A kormány kezdeti ambiciózus terveire Orbán Viktor miniszterelnök is ráerősített, aki áprilisban az ötödik Európai Roma Platformon azt mondta, több mint százezer embernek szervez közmunkát a kormány, több tízezer roma fiatalnak pedig piacképes szakképzettséget nyújt. A kormány előtt álló feladat nehézségét mutatja, hogy egy 2008-as ÁSZ-tanulmány szerint a rendszerváltás óta a cigányok felzárkóztatására indított magyarországi programok nem váltak be, alig hoztak eredményt.

Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár az [origo]-nak azt mondta, hogy az ózdi program mintául szolgálhat az államtitkárság telepfelszámolási programjához, amelyre összesen 4,6 milliárd forintos európai uniós és egymilliárdos költségvetési forrás van. Balog szerint a program a rossz infrastrukturális körülmények között élő családok házait újítaná fel vagy felújítandó önkormányzati lakásokba költöztetné őket. Mindkét esetben a családok végeznék a felújítást, az ehhez szükséges képzést a regionális képzőközpontok nyújtanák, a megszerzett tudással pedig később munkát szerezhetnek az elképzelések szerint.

"A közvélekedés szerint azért jut valaki pluszlehetőséghez, mert roma. Most azért fontos a részvételük a lakásfelújításokban, hogy olyan családokat támogassunk - romákat és nem romákat -, akik maguk is tesznek valamit, vagyis megérdemlik. Ilyen képet kell közvetíteni" - mondta Balog.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Velence-telep fő találkozási helye. További képekért kattintson a fotóra!

Balog szerint még az idén elindul a program, ami már így is több mint egy éve húzódik. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ) közösen kidolgozott pályázatot még nem írták ki, pedig az NFÜ honlapján 2010 júliusa - az előző kormány telepfelszámolási programjának visszavonása - óta az olvasható, hogy a "pályázati kiírás terveink szerint kedvezőbb feltételekkel a közeljövőben ismételten kiírása kerül". Balog is azt mondta 2010 decemberében az [origo]-nak, hogy a tervek szerint 2011 tavaszán írják ki a pályázatot, ami azóta sem történt meg. Balog az [origo]-nak most azt mondta, hogy "valóban történt késés", és szerinte ennek az az oka, hogy az EU-s támogatást csak lassan lehet lehívni.

Eddig három lakást újítottak fel

A mintának szánt Munka + Tanulás program is gyerekcipőben jár. A Velence-telepen eddig mindössze három lakás felújításáról döntöttek, de eddig csak kettő készült el, az egyik ezek közül egyelőre lakatlan. "A novemberben kezdődő program négy hónapig tartott, ez alatt újítottuk fel a három lakást" - mondta az [origo]-nak a 25 éves Berki László, aki feleségével együtt beköltözött az egyetlen közel kész állapotban lévő lakásba.

A telep szélén fekvő eldugott lakáshoz egy szűk, körülbelül 20 méter hosszú ösvényen lehet bejutni. Bár a lakást már februárban befejezték, a ház előtti apró udvart még le kell betonozni. A tágas, szépen felújított, narancsságára festett konyha üdítően hat a lepukkant telep szürkesége után. A hidegburkolás és a padló mázolása mellett a falakat tisztasági festéssel és némi gletteléssel hozták rendbe. A fürdőszoba azonban még nem készült el teljesen, ennek a befejezése Berki Lászlóra vár.

A férfi, aki 13 társával együtt kőműves és szobafestő képzést kapott, azt mondta, heti kétszer elméletet tanultak a képzés során, a többi hétköznapon pedig a lakásokon dolgoztak. Berki szerint 75-en jelentkeztek a képzésre a környékről, a többszintű felvételi vizsgán egy alapműveltségi teszt után azt nézték, mennyire "motiváltak, normálisak" a jelentkezők. Berki az után költözött be a lakásba, hogy a konyhát leburkolták, a falakat kifestették és padlót is rendbe rakták.

Hátravan még az udvar lebetonozása, és a fürdőszoba sem készült el teljesen, Berki azt mondta, ezeket a munkákat már egyedül fogja befejezni. A bérleti jog megszerzéséért 127 ezer forintot kellett fizetnie, további havi 7702 forintot pedig az önkormányzatnak a bérlésért, ami ugyanannyi, mint a Velence-telep önkormányzati lakásainak bérleti díja az [origo] által megkérdezett helyiek szerint.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az egyik felújított lakás. Galériáért kattintson a képre!

A program májusban folytatódott, és azóta is tart, bár a közben 17-18 fősre duzzadt csoport jelenleg nem lakásokat újít fel, más munkákat végeznek. Az új program szintén határozott ideig, nyolc hónapon át tart, így Berki még nem tudja, mit fog csinálni jövőre. A programot jónak tartja, és a képzéssel is elégedett. A képzés és a munka során a minimálbérnek megfelelő bruttó 78 ezer forintos fizetést kap. "Persze, hogy elégedett vagyok ezzel! Most mire adjanak többet?" - mondta.

Állítólag jövőre jön az áttörés

Február óta nem bővült a felújított lakások száma, ráadásul a három lakás közül az egyiket nem tudták befejezni, a helyiek szerint azért, mert az a férfi, aki kibérelte, a képzés helyett végül inkább Mezőkövesdre ment el dolgozni egy jobban fizető munkáért. Az ózdi alpolgármester szerint jelenleg azért nem a lakások felújításán dolgoznak a képzés résztvevői, mert a telepen nem találtak több olyan önkormányzati tulajdonban lévő lakást, amelyet kisebb beruházással lakhatóvá lehetne tenni. Az [origo] információi szerint a program új fejezetében részt vevők az árokpartot tisztítják.

Az alpolgármester szerint jövőre folytatódhat a Velence-telep rekonstrukciója, és az egész telepet felújítják. Fazekas szerint a mintaprogram is jelentősen bővülhet, a Balog Zoltánnal folytatott egyeztetésre hivatkozva azt mondta, azt tervezik, hogy hatszáz embert vonnak be a képzési programba a térségben.