Magyar Nemzet: Csak öt évig lehetne halasztani az államvizsgákat

Vágólapra másolva!
Nem diplomázhat az, aki a főiskola vagy egyetem befejezése után öt éven belül nem tesz záróvizsgát a felsőoktatási törvény terve szerint - írja a Magyar Nemzet a felsőoktatási törvénynek a birtokába került koncepciójáról. A terv szerint elbocsáthatják az egyetemről azt, aki négyszer bukik egy tárgyból, és kisebb befolyásuk lesz a hallgatói önkormányzatoknak, a pedagógusképzésben részt vevőket pedig ösztöndíjjal támogatná a törvény.
Vágólapra másolva!

Aki a hallgatói jogviszony megszüntetését követő ötödik év végéig nem teszi le a záróvizsgát, búcsút mondhat a diplomájának - írja a pénteki Magyar Nemzet. A lap idéz a birtokába került felsőoktatási törvénytervezetből, amely szerint a hallgatók jelenleginél jóval rövidebb ideig halasztgathatnák záróvizsgájukat.

A jelenlegi szabályozás szerint a záróvizsga a végbizonyítvány megszerzését követően a hallgatói jogviszony megszűnése után határidő nélkül, bármelyik vizsgaidőszakban, az érvényes képzési követelmények szerint letehető.

A lap a birtokába jutott koncepcióra hivatkozva azt írja, hogy aki egy tantárgyból négyszer bukik, azt elbocsátják az egyetemről vagy főiskoláról. A tervezet szerint az elbocsátott hallgató a jogviszony megszűnésétől számított négy féléven belül a felsőoktatási intézmény azonos szakára nem jelentkezhet - írja a lap.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a jelenleginél kisebb befolyásuk lenne a hallgatói önkormányzatoknak: a HÖK-ök csak akkor delegálhatnak tagot a szenátusba, ha a hallgatói önkormányzati tisztségviselők választásán a hallgatók legalább 50 százaléka részt vesz. Jelenleg ez alig 25 százalékos küszöbhöz van kötve.

Az MTI birtokába került terv szerint a pedagógusképzésben részt vevőket a kormány pályázati úton pedagógus-ösztöndíjjal támogatná, és Felsőoktatási Tervezési Testület létrehozására tesz javaslatot. A dokumentum szerint a felsőoktatási intézmény tudományegyetem, egyetem vagy főiskola lehet, ugyanakkor a jelenlegi intézményeket még az állami, magán- és egyházi egyetemek és főiskolák kategóriákba sorolják be.