Fegyházbüntetést kért az ügyész a háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándorra

Vágólapra másolva!
Az ügyész végrehajtandó fegyházbüntetést kért Képíró Sándorra, mert szerinte a volt csendőr százados háborús bűnt követett el az 1942-es újvidéki razzia során, amikor hozzájárult csaknem negyven ember kivégzéséhez.
Vágólapra másolva!

Végrehajtandó fegyházbüntetést kért az ügyész Képíró Sándor volt csendőr századosra az 1942-es újvidéki razzia során tanúsított magatartása miatt.

Az ügyész a Fővárosi Bíróságon szerdai perbeszédében indoklásul azt mondta, megállapítható, hogy Képíró hozzájárult csaknem negyven ember törvénytelen kivégzéséhez, amivel háborús bűntettet követett el.

Az ügyész többek között arra fektette a hangsúlyt, hogy szerinte a vádlott tudott arról, hogy a razzia célja az izraelita vallású és a szerb lakosság kivégzése, az erre vonatkozó, feletteseitől kapott parancsot pedig továbbította beosztottjainak, a razzia tényleges végrehajtóinak.

A 97 éves Képíró Sándor egykori csendőr százados korábban azt vallotta, hogy ugyan részt vett az újvidéki razziában, de mivel a fegyverhasználatra vonatkozó írásbeli utasítást a felettese megtagadta tőle, eldöntötte, hogy nem fog fegyvert használni. Mint mondta: neki a lakossághoz semmi köze nem volt, ő csak arra ügyelt, hogy a járőrök törvényesen járjanak el.