Jövőre kell többet fizetniük a taxisoknak a drosztokért

Vágólapra másolva!
Új taxidrosztrendelet lép életbe Budapesten 2012. január 1-jétől, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a képviselők elfogadták György István főpolgármester-helyettes előterjesztését. Az előzetes tervekkel ellentétben azonban nem idén júliustól, hanem jövőre emelkedik a taxiállomások használati díja évi 37 500 forintra.
Vágólapra másolva!

Az előterjesztő, György István főpolgármester-helyettes visszavonta azt a javaslatát, hogy a megemelt taxidroszt-használati díjat (30 ezer forint plusz áfa) már év közben, idén júliustól bevezessék, így az emelt díjat a rendelet hatálybalépésétől, 2012. január 1-jétől kell majd megfizetni.

Az ülésén a képviselők húsz igen szavazattal, tizenegy tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést, a szavazáson az MSZP és a Jobbik képviselői tartózkodtak.

A vitában a szocialista Szaniszló Sándor a taxisszervezetekkel folytatott tárgyalások állásáról érdeklődött. Tarlós István főpolgármester azt válaszolta, hogy az egyeztetések még nem zárultak le. Kifejtette: nyilvánvaló, hogy a tarifarendszert meg kell változtatni, és a szolgáltatás minőségével kapcsolatban is eltérőek a tapasztalatok. Az egységes arculat szempontjából a megfogalmazása szerint tehetetlenségi ponton vannak, és nem tudnak erről elmozdulni.

A javaslatban György István azt írta, hogy a taxiállomások üzemeltetése a Budapesti Közlekedési Központhoz (BKK) kerül át, az átadás-átvétel során vetődött fel a jelenlegi szabályok felülvizsgálata. Mivel több ponton kellett volna módosítani a rendelkezést, és ez áttekinthetetlenné tette volna a szabályozást, egy teljesen újat készítettek. Ennek során figyelembe vették az adminisztrációs terhek csökkentését, így a taxitársaságok számára a hozzájárulás könnyebben adható ki.

A jelenleg érvényes szabályozás nem rögzíti az állomások használatáért fizetendő díj mértékét, csak annak számítási módját, így az új rendelet tervezetében erre is javaslatot tettek. Mivel a díj öt éve nem változott, és a jelenlegi működésre fedezetet már nem nyújt, György István azt kezdeményezte, hogy évi 30 ezer forint plusz áfa, vagyis 37 500 forint legyen a taxiállomás-használati díj az eddigi 20 ezer plusz áfa (25 ezer forint) helyett. Az eredeti javaslat szerint július 1-jével emelték volna a fizetendő díjat, de ezt az előterjesztő most visszavonta, így a tarifaemelés a rendelettel egy időben, 2012. január 1-jén lép hatályba.